Data publicării:

Extrema dreaptă din Austria, în premieră, la șefia parlamentului

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Fostul Avocat al Poporului din Austria, reprezentant al Partidului Libertății, formațiune de extrema dreaptă, este noul președinte al parlamentului austriac

Citește și: Nu scăpăm de Nehammer! Cancelarul Austriei care refuză intrarea României în Schengen, însărcinat cu formarea unui nou guvern

Un reprezentant al Partidului Libertății din Austria (FPÖ, extrema dreaptă) a preluat joi funcția de președinte al parlamentului austriac, fiind o premieră pentru țară, transmite dpa.

Astfel, a doua funcție în stat, după cea de președinte al republicii, va fi deținută de acum înainte de Walter Rosenkranz, care a fost ales la conducerea Consiliului Național, camera inferioară a legislativului de la Viena, la patru săptămâni de la victoria istorică a FPÖ în alegerile parlamentare.

Rosenkranz a fost ales, prin vot secret, de 100 din cei 183 de membri ai Consiliului Național. Numărul total al voturilor exprimate a fost de 162.

Rosenkranz a fost Avocatul Poporului în ultimii 5 ani

În vârstă de 62 de ani, Walter Rosenkranz a deținut în ultimii cinci ani funcția de Avocat al Poporului în Austria. Între 2008 și 2019 a fost membru al parlamentului, iar o perioadă lider al grupului FPÖ.

La votul de joi, grupul Verzilor l-a respins în unanimitate. Nici mulți deputați ai altor partide nu l-au susținut.

În mod tradițional, cel mai mare grup parlamentar numește președintele principalei camere legislative.

Cu toate acestea, nu este tradițional să alegi în această funcție pe cineva al cărui partid este anti-UE și nu se distanțează suficient de extremismul de dreapta, a spus liderul Verzilor, Werner Kogler.

Evreii din Austria, avertisment în privința lui Rosenkranz

Comunitatea evreiască din Austria, Comitetul Mauthausen austriac, care desfășoară o activitate științifică și educativă legată de lagărele de concentrare din epoca nazistă, precum și Centrul de documentare al rezistenței austriece au emis la rândul lor avertismente privind alegerea lui Rosenkranz ca președinte ale Consiliului Național. Aceste organizații au arătat, printre altele, că Walter Rosenkranz a fost membru al unei frății de extremă dreapta.

Ca un prim pas către o posibilă coaliție de guvernare după alegeri, Partidul Poporului Austriac (ÖVP) și Partidul Social-Democrat (SPÖ) plănuiesc să înceapă vineri negocierile.

În mod tradițional, partidul care obține cele mai multe voturi este însărcinat cu formarea guvernului, însă nicio formațiune politică nu vrea să guverneze alături de liderul FPÖ, Herbert Kickl. Din acest motiv, președintele Alexander Van der Bellen l-a mandatat pe actual cancelar și lider al ÖVP, Karl Nehammer, să negocieze cu SPÖ, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel