„Extrem de alarmant”. Record de temperaturi la nivel mondial pentru al doilea an consecutiv, confirmă oamenii de știință
S-au înregistrat temperaturi record pentru al doilea an consecutiv.
Vara a doborât recordurile de căldură la nivel mondial pentru al doilea an consecutiv, au confirmat oamenii de știință - ceea ce face ca 2024 să fie cel mai cald an din istoria înregistrată.
Perioada cuprinsă între iunie și august - vara în emisfera nordică - a fost cea mai caldă perioadă din lume de la începutul înregistrărilor în 1940, potrivit datelor publicate vineri de Copernicus, serviciul european pentru schimbări climatice.
Această vară a fost cu 0,69 grade Celsius mai caldă decât media pentru perioada 1991-2020, depășind cu 0,03 grade recordul anterior stabilit vara trecută, potrivit Copernicus.
Acesta este cel mai recent record de căldură înregistrat la nivel mondial, dar nu va fi ultimul, avertizează oamenii de știință, pe măsură ce oamenii continuă să pompeze combustibili fosili care încălzesc planeta și să crească temperaturile globale.
Impactul și consecințele asupra sănătății și vieții oamenilor au fost clare, deoarece țările din întreaga lume au îndurat temperaturi de vară brutale, alimentând valuri de căldură mortale, incendii record și furtuni distructive.
Chiar și în iarna din emisfera sudică, căldura a fost extremă.
Luna trecută, Australia a doborât recordul național pentru cea mai caldă zi de august, înregistrând o temperatură de 41,6 grade Celsius. Între timp, temperaturile din unele părți ale Antarcticii au crescut cu 50 de grade Fahrenheit peste normal în iulie.
Datele Copernicus confirmă ceea ce părea probabil după ce planeta a cunoscut cea mai caldă lună iunie înregistrată vreodată, urmată în iulie de cele mai fierbinți zile înregistrate vreodată.
Cea mai caldă lună august
Vara a fost încununată de cea mai caldă lună august înregistrată vreodată, a confirmat vineri Copernicus.
Cu o temperatură medie de 16,82 grade Celsius, a fost cu 1,51 grade Celsius mai caldă decât o medie a lunii august în era preindustrială, perioada dinainte ca oamenii să înceapă să ardă cantități mari de combustibili fosili.
Luate împreună, cele 12 luni din septembrie 2023 până în august 2024 au fost cele mai calde înregistrate pentru orice perioadă de un an și cu 1,64 grade Celsius mai calde decât nivelurile din perioada preindustrială, a constatat Copernicus.
„Această serie de temperaturi record crește probabilitatea ca 2024 să fie cel mai cald an (calendaristic) înregistrat vreodată”, a declarat directorul adjunct al Copernicus, Samantha Burgess.
Există o serie de factori care determină fluctuația temperaturilor globale, inclusiv modele climatice naturale, cum ar fi El Niño, care își are originea în Oceanul Pacific tropical și are un efect de încălzire a planetei, precum și factori de origine umană, cum ar fi arderea combustibililor fosili - principalul motor al crizei climatice.
El Niño, care a contribuit la alimentarea temperaturilor record, s-a încheiat în iunie, dar oamenii de știință spun că efectele sale nu se opresc imediat.
„Căldura globală record din această vară este de așteptat, având în vedere căldura persistentă a fenomenului El Niño, care s-a diminuat și care s-a adăugat la încălzirea continuă cauzată de emisiile de gaze cu efect de seră provenite din activitățile umane”, a declarat Richard Allan, profesor de științe climatice la Universitatea Reading din Marea Britanie.
Limita încălzirii globale
Este „extrem de alarmant” că ultimele 12 luni au depășit cu 1,5 grade Celsius nivelurile preindustriale, a declarat Allan pentru CNN, dar a spus că este „inevitabil, având în vedere ritmul lent de acțiune al guvernelor” pentru a reduce poluarea care încălzește planeta.
Oamenii de știință au avertizat de mult timp că lumea trebuie să limiteze încălzirea globală la 1,5 grade peste nivelurile preindustriale pentru a evita cele mai catastrofale efecte ale schimbărilor climatice.
Deși sunt mai preocupați de încălcările pe termen lung - pe parcursul a zeci de ani, mai degrabă decât pe cel al unui singur an - ritmul constant al încălcărilor temporare este un indiciu alarmant al direcției în care se îndreaptă lumea și ce înseamnă aceasta pentru viața oamenilor.
Burgess, de la Copernicus, a avertizat că va urma ceva mult mai rău.
„Evenimentele extreme legate de temperatură observate în această vară nu vor face decât să devină mai intense, cu consecințe și mai devastatoare pentru oameni și pentru planetă, dacă nu luăm măsuri urgente pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră”, a declarat ea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News