Data publicării:

Expunerea la anumite arome, în timpul somnului, stimulează funcțiile cognitive. Care sunt acestea

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Expunerea la anumite arome. FOTO: Freepik @pvproductions
Expunerea la anumite arome. FOTO: Freepik @pvproductions

Care sunt aromele ce stimulează funcția cognitivă dacă sunt utilizate în timpul somnului.

Somnul este necesar pentru o bună stare de sănătate, iar mulți apelează la aromaterapie pentru a obține un somn de calitate, odihnitor.

Mai mult decât atât, susțin cercetătorii, expunerea la anumite parfumuri poate să fie benefică și pentru stimularea funcției cognitive.

Cercetătorii de la Universitatea din California, Irvine, au descoperit recent dovezi solide că îmbogățirea aerului cu parfumuri îmbunătățește performanța cognitivă prin întărirea unei conexiuni critice între zonele neurologice care implică memoria și procesul decizional.

Experimentul lor, la care au participat 43 de bărbați și femei cu vârste cuprinse între 60 și 85 de ani, sugerează că declinul cognitiv și afecțiuni precum demența ar putea fi încetinite prin simpla difuzare în dormitor, în fiecare seară, înainte de culcare, a unor parfumuri diferite.

Păstrarea materiei cenușii bătrâne stimulate pe măsură ce îmbătrânim este vitală pentru menținerea unei bune sănătăți cognitive. 

Astfel, pentru animale, s-a demonstrat că îmbogățirea mediului cu mirosuri stimulează neuroplasticitatea, în special în testele care implică animale cu simptome asemănătoare celor umane la tulburările neurologice.

Nu este chiar o exagerare să credem că și oamenii ar putea beneficia de pe urma experienței unui ”peisaj olfactiv” complex.

Din punct de vedere fiziologic, capacitatea noastră de a detecta mirosurile se deteriorează înainte ca abilitatea noastră cognitivă să înceapă să scadă.

Astfel, susțin specialiștii, pierderea acestui simț  este corelată cu o  pierdere de celule cerebrale, ceea ce sugerează o legătură puternică între miros și funcția neurologică.

”Simțul olfactiv are privilegiul special de a fi conectat direct la circuitele de memorie ale creierului. Toate celelalte simțuri sunt dirijate mai întâi prin talamus. Toată lumea a experimentat cât de puternice sunt aromele în evocarea amintirilor, chiar și din vremuri foarte îndepărtate.

Cu toate acestea, spre deosebire de modificările vederii pe care le tratăm cu ochelari și de protezele auditive pentru deficiențele de auz, nu s-a intervenit pentru pierderea mirosului”, spune neurobiologul Michael Yassa.

Astfel, aromele care au stimulat funcția cognitivă, potrivit studiului, sunt cele de trandafir, portocală, eucalipt, lămâie, mentă, rozmarin și lavandă, arată Science Alert.

Citește și: De ce să nu dormi cu televizorul aprins

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel