Expoziție Klimt la Muzeul Peleș
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Muzeul Peleș surpinde în mod plăcut printr-o expoziție dedicată pictorului austriac Gustav Klimt. Timp de două luni, în intervaulul 15 septembrie - 15 decembrie, putem spune că Peleș se aliniază în rândul marilor muzee care celebrează jubileul artistului.

Autor: Diana-Monica Vulpescu

Anul acesta s-au împlinit 150 de ani de la nașterea lui Gustav Glimt. Cu această ocazie muzeul Belvedere Superior, din Viena, a deschis cea mai mare expoziție dedicată artistului. În acest context, expoziția de la Peleș vine ca un ecou de mai mici dimensiuni, dar de mare amploare pentru spațiul nostru cultural.

Prezența unor opere ale lui Klimt la Peleș se justifică prin faptul că regele Carol I le-a comandat atelierului Künstler-Compagnie din dorința de a decora castelul. Din acest atelier făceau parte Gustav Klimt, fratele său mai mic, Erns Klimt, și pictorul Franz Matsch. Künstler-Compagnie a realizat și alte lucrări de decorație de mare amploare precum proprietatea împărătesei Elisabeta de Habsburg, Hermesvilla, și  edificiile monumentale de pe Ringstrasse: Burgtheater, Kunsthistorisches Museum.

Lucrările care vor face parte din expoziția de la Peleș sunt grupate în trei categorii: Galeria de strămoşi a Castelului Peleş și strămoşii regelui din Casa de Hohenzollern, copiile după opere de mari maeştri şi opere originale aflate în Sala de teatru şi pe plafonul Scării de onoare.

Lucrările au fost realizate în perioada 1883-1886, perioadă care corespunde stilului încă academic al lui Gustav Klimt. Ulterior, el s-a desprins de rigori și a dobândit un stil propriu, care se remarcă prin contrastul dintre suprafețele decorativ-abstarcte și cele realiste. De asemenea, s-a ajutat de mijloacele curentului simbolist pentru a pune într-o formă plastică imaginarul său artistic. Aceata se remarcă în special prin erotism.

Catalogul expoziției va cuprinde peste 25 de lucrări originale, alături de o biografie și o analiză în detaliu a contribuției lui Gustav Klimt la decorarea Castelului Peleș.

Programul de vizitare:

Miercuri 11:00 – 17:00

Joi – Duminica 9:15 – 17:00

Ultima intrare la ora 16:15.

 Tariful de vizitare:

Adulţi – 6 lei

Card Euro <26 – 1,5 lei

Elevi şi studenţi – 1,5 lei

Pensionari – 3 lei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel