Data publicării:

Expoziție de artă psihopatologică la ARCUB, Hanul Gabroveni. Art-terapia, formă de intervenție terapeutică

Autor: D.C. | Categorie: Cultura
WhatsApp

O expoziție de artă psihopatologică va avea loc la ARCUB, Hanul Gabroveni, în perioada 13 septembrie 2024 - 4 octombrie 2024, incluzând lucrări realizate în cadrul atelierelor de art-terapie, precum și lucrări de artă psihopatologică realizate de persoane cu afecțiuni psihiatrice. Vernisajul va avea loc pe 19 septembrie, la ora 18:00.

Asociația Entuziart, în parteneriat cu Art In/Sane, încearcă să aducă în prim-plan importanța art-terapiei ca formă de intervenție terapeutică și de incluziune socială, oferind persoanelor cu vulnerabilități o platformă pentru a-și exprima emoțiile și a-și redescoperi încrederea în sine. Prin activități de art-terapie și dans-terapie desfășurate cu beneficiarii centrelor de protecție socială și cu elevii școlilor speciale, cele două asociații își propun să demonstreze puterea transformatoare a art-terapiei și să contribuie la integrarea acestor metode în practica terapeutică standard. 

În anii precedenți, Asociația Entuziart a organizat expoziții de art-terapie, aducând în fața publicului lucrările create în cadrul acestor ateliere. Art In/Sane a organizat expoziții de artă psihopatologică și a creat primul muzeu digital dedicat colecțiilor de artă psihopatologică din România (www.artinsane.eu ). Această colaborare reunește experiența și resursele ambelor organizații pentru a promova accesul la art-terapie și pentru a scoate în evidență beneficiile vizionării și creării artei în contexte terapeutice.

 Destinate beneficiarilor din centrele de sănătate mintală și asistență socială partenere, atelierele de art-terapie și dans-terapie oferă un cadru unic de exprimare și creație artistică, adaptat nevoilor persoanelor neurodivergente, ce nu ar avea acces la astfel de experiențe în contextul cotidian sau în alte cadre publice. Atelierele vor fi susținute de psihoterapeuți cu dublă specializare în art-terapie sau dans terapie. Lucrările realizate în cadrul acestor ateliere, în cazul în care participanții își doresc, vor putea fi expuse în cadrul expoziției și cor putea fi digitalizate și apoi incluse în colecția muzeului Art In/Sane.

De asemenea, la ARCUB va fi organizată o sesiune de informare pentru profesioniști în domeniu, cu prezentări despre art-terapie și arta psihopatologică, susținute de speakeri valoroși. Acest workshop va fi deschis publicului, oferind oportunități de învățare și discuție despre aceste forme de terapie expresiv-creativă, în data de 23 septembrie 2024, între orele 10.00-13.00, în amfiteatrul Galeriei ARCUB Gabroveni.

Art In/ Sane este un proiect științific și cultural care își propune să evidențieze aspectele benefice ale art-terapiei în tratamentul tulburărilor psihice, în mediul urban, pentru a contribui la creșterea vizibilității sociale a utilizatorilor de servicii de sănătate mintală și la reducerea stigmatizării acestei categorii de persoane. Prin organizarea de expoziții fizice, cu lucrări de artă realizate în spitalele de psihiatrie din România, dar și prin digitalizarea colecțiilor existente în diferite instituții publice de îngrijire a persoanelor cu tulburări psihice, ArtInSane își propune să conserve un patrimoniu valoros, mai puțin cunoscut publicului larg, dar în același timp sa creeze suportul fizic pentru dezbateri publice importante cu privire la condiția persoanelor vulnerabile în societatea contemporană. Asociația Entuziart este o organizaţie non-profit a cărei misiune este promovarea şi sprijinirea persoanelor de orice vârstă şi cu orice tip de abilităţi, prin activităţi creative, artistice, art-terapie, dans-terapie, muzico-terapie, foto-terapie, psihoterapie cu valenţe recreative, de socializare, educative şi terapeutice, precum şi promovarea art-terapiei în România.

A fost creată de psihoterapeuţi cu dublă specializare în art -terapie: Oana Dorneanu, cu o formare de lungă durată oferită sub supervizarea Institutului de Art Terapie din Viena, respectiv dans-terapie: Loredana Larionescu- cu o formare continuă şi supervizare cu specialişti din Marea Britanie, Italia, Franţa. Asociația oferă terapii expresiv-creative persoanelor din zone defavorizate și colaborează cu spitale de psihiatrie în vederea promovării acestui tip de terapii. De asemenea, Asociația colaborează cu Universitatea Bucuresti pentru oferirea contextelor de practica studenților din Facultatea de Psihologie.

Proiectul este co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului „București 565. Conexiuni urbane” 2024 și se desfășoară în perioada 01.08.2024 - 15.11.2024.

Curatorul expoziției de la ARCUB este Valentin-Veron Toma, doctor în psihiatrie și cercetător științific  la Institutul de Antropologie „Francisc I. Rainer”, al Academiei Române, din București, iar la acest proiect mai participă Ruxandra Săraru - jurnalist, realizator de emisiuni, membru în Consiliul de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune, Anca Ghearasamescu -psihoterapeut analitic și art terapeut, dr. Marius Tița - critic de artă, specializat în artă brută, Outsider Art și artă psihopatologică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel