Data publicării:

Expoziţia 'Constelaţia Cărăbuş', vernisată la Teatrul 'Constantin Tănase'

Autor: Giorgiana Croitoru | Categorie: Cultura
WhatsApp

Expoziţia "Constelaţia Cărăbuş", cu imagini inedite, rare, de colecţie cu marele actor Constantin Tănase şi cu alţi artişti care au contribuit la scrierea unui secol de teatru de revistă, a fost vernisată vineri în Capitală.

Evenimentul, desfăşurat la Teatrul de Revistă "Constantin Tănase", a avut loc cu ocazia sărbătoririi a 100 de ani de la înfiinţarea Companiei Cărăbuş, fiind inaugurată şi Aripa Cărăbuş a instituţiei teatrale, scrie Agerpres.

"Cei 100 de ani de revistă românească vrem să-i legitimăm astăzi. (...) Trecem pe lângă instituţii de cultură, trecem pe lângă atenee cu nume celebre din dramaturgia românească, nume care au făcut istorie şi, câteodată, ne gândim cine a fost personalitatea al cărei nume îl poartă acea instituţie. (...) În momentul în care iei un bilet la Teatrul de revistă, te întrebi de ce îi zice Constantin Tănase. Asta am încercat noi astăzi, la aniversarea celor 100 de ani de revistă, să legitimăm în acest minunat loc, care intră în istorie de astăzi, Teatrul de Revistă Bucureşti, în frunte cu cel care a fost Constantin Tănase. Noi am încercat ceva minor, la iniţiativa colegei Valentina Fătu, să facem expoziţia 'Constelaţia Cărăbuş', în care să arătăm documente care să ateste vechimea şi valoarea acestui centru înfiinţat de marele Constantin Tănase", a afirmat Vasile Muraru, directorul artistic al teatrului.

Realizarea expoziţiei s-a făcut şi cu ajutorul directorului Muzeului Judeţean "Ştefan cel Mare" din Vaslui, oraşul natal al marelui Constantin Tănase.

"Este o bucurie pentru noi să ne aflăm astăzi aici, în locul în care s-a scris istoria. Scrisă de cel care astăzi este puntea de legătură între noi şi dumneavoastră, între Vaslui şi Bucureşti, între locul în care s-a născut, Vaslui, şi locul în care s-a desăvârşit ca om şi ca artist, ca profesionist. De aceea astăzi suntem în faţa dumneavoastră cu un crâmpei din ceea ce deţinem noi, ca patrimoniu aparţinând lui Constantin Tănase, la Muzeul Judeţean 'Ştefan cel Mare' din Vaslui, muzeu care a beneficiat de generozitatea soţiei lui Constantin Tănase, cea care a considerat că este normal ca muzeul nostru să primească cele peste 1.000 de obiecte care întregesc această colecţie numită 'Colecţia Constantin Tănase'", a menţionat Ramona Maria Mocanu, directorul Muzeului Judeţean "Ştefan cel Mare" din Vaslui.

Potrivit generalului Cătălin Zisu, comandantul coordonator al Instituţiilor de Cultură din Armata României, Constantin Tănase a organizat primul teatru ostăşesc şi a pus în scenă câteva spectacole chiar în sala de mese a regimentului de transmisiuni care a fost înfiinţat tot în urmă cu un secol, pe 30 octombrie 1919.

"Cum bine ştim, România nu are un arsenal nuclear în adevăratul sens al cuvântului, dar, tot după cum bine ştim, România are un arsenal nuclear cultural extraordinar, arsenal din care maestrul Tănase face parte", a spus acesta.

El a precizat că imaginile prezentate în expoziţia "Constelaţia Cărăbuş" sunt valoroase nu doar pentru că poartă patina timpului, dar şi pentru că "au rezistat miraculos prin grija unor oameni de excepţie în vremuri de restrişte pentru neamul românesc".

"Aceste fotografii au menirea de a ne întregi în minte chipul şi portretul marelui actor Constantin Tănase, precum şi al altor artişti care au scris istoria unui secol de revistă. (...) Marele actor Constantin Tănase a avut o legătură strânsă cu armata. (...) La 19 ani s-a înscris voluntar în armată. În amintirile sale povesteşte că în ciuda vieţii grele de ostaş în cazarmă şi-a început adevărata carieră artistică organizând primul teatru ostăşesc", a arătat generalul Zisu.

Părintele Timotei Prahoveanu, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a afirmat că marele actor Constantin Tănase a slujit încă din tinereţe "necondiţionat şi entuziast" biserica şi armata. El a amintit că Tănase a cântat atât în corul Bisericii Popa Tatu, cât şi în cel al Mitropoliei.

Actriţa Valentina Fătu, iniţiatoarea expoziţiei, a afirmat că aceasta încearcă "să redea generaţiei care vine nişte nume importante ale teatrului de revistă, oameni care au avut curajul, frumuseţea şi inconştienţa de a da naştere unui gen de teatru unic".

La finalul evenimentului, în Sala Savoy a Teatrului Tănase, a fost prezentat în premieră filmul "Visul lui Tănase", regizat în 1932 de marele actor, peliculă în care el nu doar joacă, ci a contribuit şi la scrierea scenariului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel