Expoziție inedită pentru nevăzători: "Totul a început când tatăl colegului meu a orbit"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Asociaţia pentru Dezvoltare Urbană şi Centrul de Consultanţă Istorică au deschis, în Cetatea Medievală, la cea de-a XV-a ediţie a Festivalului Internaţional al Televiziunilor şi Producătorilor Independenţi SIMFEST, o expoziţie inedită, în care persoanele cu probleme de vedere au acces la episoade din istoria României din ultimii 100 de ani.

Iniţiatorii susţin că ideea expoziţiei "Marea Unire pe înţelesul persoanelor cu deficienţe de vedere" a fost aceea de a le permite nevăzătorilor să cunoască istoria României ultimului secol şi, în acelaşi timp, de a-şi forma o imagine mentală despre cum arătau anumite personaje istorice.

Expoziţia pentru nevăzători din Cetatea Medievală cuprinde o selecţie de peste 50 de planşe, imagini reprezentative din Istoria României, cu personaje-cheie, precum şi simboluri ale Casei Regale sau opere de arhitectură.

Unul dintre membrii fondatori al Asociaţiei pentru Dezvoltare Urbană, Dorin Moldoveanu, a arătat că ideea pentru accesul nevăzătorilor la informaţii din cultură, artă, istorie, cum este şi cazul expoziţiei "Marea Unire pe înţelesul persoanelor cu deficienţe de vedere", s-a născut după ce tatăl unuia dintre membrii asociaţiei şi-a pierdut vederea.

"Am început să facem proiecte pentru nevăzători în 2011, când tatăl colegului meu a început să orbească şi la celălalt ochi. Tatăl lui, fiind colecţionar de artă, a căutat tot felul de soluţii ca să îşi continue viaţa artistică într-un fel sau altul. Şi în acest fel a descoperit că în România nu prea se întâmplă activităţi pentru nevăzători, de obicei o dată pe an - un meci de fotbal, un pescuit sau o expoziţie.

Şi treptat am făcut cât mai multe proiecte care implică accesibilizarea unor tablouri contemporane celebre, transformate în tactil, care aveau o descriere în Braille, care veneau cu registre groase, cu foi multe. Am căutat o soluţie ca să le facem mai accesibile. Soluţia actuală a fost codul QR din stânga sus a imaginilor, care te duce pe o pagină unde ai descrierea imaginii şi date istorice pentru a putea înţelege contextul în care personajul istoric a lucrat sau momentul în care a apărut clădirea", a arătat Dorin Moldoveanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel