Data publicării:

Exporturile de cereale ale Ucrainei prin Polonia şi România se confruntă cu blocaje

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Economie
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Jannis Knorr)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Jannis Knorr)

Ucraina a stabilit două rute, prin Polonia şi România, pentru a exporta cereale şi a evita o criză alimentară globală, dar blocajele au încetinit livrările, a declarat duminică ministrul adjunct de externe de la Kiev, citat de Reuters.

Dmytro Senik a declarat că securitatea alimentară globală este în pericol deoarece invazia Rusiei în Ucraina a oprit exporturile de cereale din Marea Neagră ale Kievului, provocând penurii generalizate şi creşterea preţurilor.

Ucraina este al patrulea mare exportator de cereale din lume şi spune că are aproximativ 30 de milioane de tone de cereale depozitate, pe care încearcă să le exporte pe cale rutieră, fluvială şi feroviară.

Ucraina se află în discuţii cu statele baltice pentru a adăuga un al treilea coridor pentru exporturile de alimente, a declarat Senik.

El nu a oferit detalii despre cât de mult grâu a fost deja transportat sau va fi transportat prin aceste rute. "Aceste rute nu sunt perfecte pentru că se creează anumite blocaje, dar facem tot posibilul să le dezvoltăm", a declarat el pentru Reuters, în marja unui summit asiatic de securitate din Singapore.

Sistemul feroviar ucrainean funcţionează pe un ecartament diferit de cel al vecinilor europeni, cum ar fi Polonia, astfel încât cerealele trebuie să fie transferate în trenuri diferite la graniţă, unde nu există multe facilităţi de transfer sau de depozitare.

Redirecţionarea cerealelor către România implică transportul pe calea ferată către porturile de pe Dunăre şi încărcarea încărcăturilor pe barje pentru a fi transportate spre portul Constanţa, un proces complex şi costisitor. Moscova, care numeşte războiul o operaţiune militară specială şi neagă că a lovit ţinte civile şi agricole, acuză sancţiunile occidentale asupra Rusiei şi minele maritime puse de Ucraina pentru scăderea exporturilor de alimente şi creşterea preţurilor globale.

Zilele trecute, ministrul Agriculturii îi asigura pe români că cerealele din Ucraina vor trece prin România, iar prețul grâului nu va crește.

Cerealele din Ucraina trec prin România. Chesnoiu îi liniștește pe fermierii români: Preţul grâului nu va creşte

Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, a vorbit despre situaţia depozitelor de cereale din România.

Ministrul Agriculturii îi asigură pe fermierii români că situaţia este sub control şi că nu trebuie să se îngrijoreze ori să se simtă intimidaţi de prezenţa grâului din Ucraina pe teritoriul României, deoarece asta nu va afecta cu nimic preţul cerealelor.

Încă de la începutul emisiunii, jurnalistul Vâlcu a făcut următoarea observaţie: "Viaţa bate filmul, cartea bate şi filmul şi viaţa. De exemplu, în Moromeţii e acel capitol în care ţăranii se duc la seceriş, se bucură de recoltă, umplu hambarele dar când ajung cu grâul la târg flă că preţul a scăzut foarte mult. Există această temere astăzi, în special agricultorii se gândesc că afluxul mare de grâne ucrainene în porturile noastre îi vor lăsa pe ei cu preţul mai jos."

"Sunt factori diverşi care influenţează atât nivelul preţului cât şi ceea ce se întâmplă pe piaţa internaţională. Bursa influenţează, de asemenea, la nivel global preţul grâului. Acum, acesta diferă de preţul de tranzacţionare. Ce e foarte important să înţelegem este că, în general, această temere că grânele din Ucraina s-ar revărsa pe piaţa românească şi ar duce la scăderea preţului nu este foarte sustenabilă. De ce? Pentru că, pe de o parte, cantitatea de grâne care se reuşeşte a fi scoasă din Ucraina şi livrată către destinaţii nu poposeşte foarte mult pe teritoriul României, ea doar tranzitează ţara noastră şi se îndreaptă către Nordul Africii sau partenerii tradiţionali pe care-i au ucrainenii. De cealaltă parte, sunt îndreptăţite anumite temeri ale fermierilor care îşi fac tot felul de griji, gândindu-se că dacă aceste cereale vin şi se stochează în depozitele pe care România le are, s-ar putea ajunge la imposibilitatea de comercializare la un preţ care să le facă munca sustenabilă. Este, evident, interesul fiecăruia din lanţul de comercializare - atât al producătorului, al fermierului, cât şi al celui care tranzacţionează să obţină un preţ mai bun" a explicat Adrian Chesnoiu, Ministrul Agriculturii, la DCNews TV. (vezi continuarea AICI)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel