Data publicării:

Exporturile agricole din Ucraina, afectate de criza din Marea Roșie

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Freepik @tawatchai07
FOTO: Freepik @tawatchai07

Scădere a exporturilor agricole din Ucraina după acțiunile rebelilor houthi în Marea Roșie.

Criza din Marea Roșie, unde rebelii houthi au atacat mai multe nave comerciale, a dus în ianuarie la o încetinire a exporturilor agricole ale Ucrainei, a afirmat joi ministrul Agriculturii, Mykola Solsky, transmite Reuters.

”Un volum ridicat a fost exportat în decembrie, dar ritmul va scădea în ianuarie. Există problemele de la Marea Roşie şi o parte a exporturilor noastre au trecut şi trec prin Marea Roşie către China, Asia şi Africa, prin urmare a încetinit semnificativ circulaţia vapoarelor”, a declarat Solsky la televiziunea naţională.

Din noiembrie, atacurile rebelilor houthi din Yemen asupra vapoarelor din regiune au încetinit comerţul dintre Asia şi Europa şi au alarmat marile puteri.

Creşterea numărului atacurilor rebelilor houthi a provocat ca răspuns atacuri americane şi britanice, care au vizat aproape 30 de ţinte din Yemen săptămâna trecută. Armata americană a anunţat miercuri seară că a lovit 14 rachete ale rebelilor houthi la sol, în Yemen, pentru a ”proteja” navigaţia în regiune, al patrulea atac occidental în ultima săptămână.

Solsky a explicat că celebrarea Anului Nou a reprezentat un alt motiv pentru livrările mai scăzute de produse alimentare.

6 milioane de tone de produse alimentare, export înainte de invazia rusească

Ucraina a exportat în decembrie 4,8 milioane tone metrice de produse alimentare prin coridorul maritim de la Marea Neagră, depăşind nivelul maxim exportat lunar din precedentul acord mediat de ONU.

După ce Rusia s-a retras în iulie din înţelegerea care permitea exportul cerealelor ucrainene printr-un coridor maritim sigur, Ucraina a organizat un ”coridor umanitar” pentru a ocoli blocada rusească de facto asupra porturilor sale din Marea Neagră.

Guvernul de la Kiev a notificat atunci Organizaţia Maritimă Internaţională asupra stabilirii unei rute temporare de transport maritim, care trece şi prin apele teritoriale ale României.

Ulterior, un oficial din Ministerul Agriculturii din Ucraina a declarat că ruta va fi folosită şi pentru livrările de cereale spre ţări din Africa şi Asia.

Înaintea invaziei Rusiei, în februarie 2022, Ucraina exporta lunar aproximativ şase milioane tone de produse alimentare prin Marea Neagră.

Guvernul de la Kiev se aşteaptă ca recolta de cereale şi seminţe oleaginoase să se situeze la 79 milioane tone în 2023, iar excedentul exportabil în 2023/2024 să fie de aproximativ 50 milioane tone, scrie Agerpres.

Citește și: Noi atacuri americane și britanice în Yemen. Rebelii houthi nu cedează și țintesc în continuare navele care trec prin Marea Roșie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel