Exportul de animale vii din portul Midia, grăbit cu ajutorul unui vameş corupt
Un angajat al vămii din Portul Midia a fost trimis în judecată de DNA, sub acuzaţia de luare de mită. Acesta este acuzat că ar fi primit bani de două ori pentru a grăbi transportul de animale vii.
Doi oameni de afaceri sirieni au recunoscut că au dat mită și au fost condamnați în iulie 2019 la câte un an și șase luni de închisoare cu suspendare.
Andrei Bodean, procurorul șef al DNA Constanța, a declarat, marți, presei că funcționarul vamal este trimis în judecată acuzat că a luat de două ori mită.
„Colegii mei au dispus trimiterea în judecată a unui funcționar vamal care își desfășoară activitatea în Portul Midia, pentru săvârșirea a două infracțiuni de luare de mită, în legătură cu operațiuni de export de animale vii. Cei doi mituitori, doi cetățeni sirieni cred, au încheiat cu procurorii acorduri de recunoaștere a vinovăției, și în prezent sunt condamnați definitiv pentru luare de mită. Nu comentez mai mult pentru că dosarul este în fază de judecată", a declarat Andrei Bodean, șeful DNA Constanța, conform Mediafax.
Mită de... 5500 lei
Procurorii au reținut în rechizitoriul trimis în judecată că vameșul Radu Ioan Hristovici a primit în două rânduri sume de bani (3.000 de lei și 2.500 de lei) de la doi oameni de afaceri sirieni pentru a le elibera mai repede actele necesare exportului de animale vii prin Portul Midia.
„În raport cu momentul săvârșirii celor două fapte penale, rețin că inculpatul Hristovici Radu Ioan a primit sume de bani cu titlul de mită aflându-se în timpul programului de lucru și în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor sale de serviciu, respectiv efectuarea formalităților vamale aferente exporturile de animale vii", se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA.
Cum au decurs negocierile
Procurorii au dezvăluit și negocierile dintre oamenii de afaceri care oferă mita și funcționarul care o primește în sediul punctului vamal.
„Se poate observa că inculpatul Nasreddin Aswad îl întreabă pe incupatul Hristovici cât trebuie să-i dea, acesta răspunzând 35. Nasreddin Aswad afirmă că nu are decât 20 de milioane (2.000 lei – n.n.), moment în care numără o sumă de bani. După o scurtă negociere (vameșul nu acceptă 25 ci pretinde 30), cetățeanul sirian acceptă să-i remită suma totală de 3.000 lei pe care funcționarul vamal o ia, o numără apoi îi mulțumește în limba engleză", se mai arată în rechizitoriu.
Cei doi cetățeni sirieni care au oferit mita, Nasreddin Aswad și Naim Jabanou, au semnat acorduri de recunoaștere a vinovăției și au fost condamnați în anul 2019 la câte un un an și șase luni cu suspendare.
Dosarul în care funcționarul vamal este acuzat de procurorii DNA de luare de mită are următorul termen miercuri, 12 februarie, la Tribunalul Constanța.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News