Raportul Comisiei Europene: Exportul de alimente din Europa a crescut
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay
Comisia Europeană a publicat un raport cu ultimele date privind comerțul internațional.

Conform ultimelor date privind comerțul internațional publicate de Comisia Europeană, în primele 4 luni ale anului 2022 exporturile companiilor agroalimentare din UE către restul lumii au crescut cu 10% față de până în aceeași perioadă a anului 2021. Importurile au înregistrat o creștere de 28%.

În luna aprilie, între exporturi și importuri, balanța comercială se înclină în favoarea UE cu încasări de 4,4 miliarde, potrivit unui articol publicat de Agrifood.

Bineînțeles, față de martie s-a înregistrat o contracție a exporturilor, în principal din cauza exporturilor mai scăzute către Rusia (-26%) și China (-11%), dar dacă se face comparația cu aprilie 2021, valoarea comerțului agrobusiness a înregistrat un Creștere de 14% față de aprilie 2021.

Raportul Comisiei se concentrează și asupra impactului invaziei ruse a Ucrainei asupra agrobusinessului.

Importurile de porumb din Ucraina au scăzut brusc în martie și aprilie (-35% într-un an), la fel ca și cele din Serbia (-77% ).

Importurile de porumb din Statele Unite, Canada, Moldova și Brazilia au compensat parțial această întrerupere a lanțului de aprovizionare. Au fost observate creșteri substanțiale de la lună la lună la exporturile către Ucraina și Africa subsahariană.

În Ucraina s-a înregistrat o creștere de 93% față de martie, cu o creștere deosebit de puternică a exporturilor de carne de porc, carne de pasăre și făină. Creșterea exporturilor către Africa subsahariană se referă la semințe oleaginoase (+ 83% în volum).

În ceea ce privește categoriile specifice de produse, valoarea exporturilor de grâu a crescut cel mai mult în primele patru luni ale anului, cu o creștere de 26% egală cu 1 milion de euro. 

Au crescut puternic și exporturile pentru preparatele pe bază de cereale și produse de morărit (+ 15%) și produse lactate (+ 13%). Exporturile de carne de porc și  exporturile din horticultură, pe de altă parte, au scăzut cu 24%, respectiv 3%.

Acest lucru se datorează reducerii continue a cererii de exporturi de carne de porc către China și a cererii mai scăzute de produse horticole în Marea Britanie și Rusia.

Citește  și:

Coșea, avertisment: În toamnă va apărea o criză de lichiditate. ”Suntem ca pe Titanic - barca se scufundă, orchestra cântă în continuare”

Analistul economic Mircea Coșea a declarat, pentru Radio DCNews, că nu vede o ieșire prea rapidă din criza economică în care intrăm.

Acesta identifică și principalele surse de creștere a prețurilor: alimentele importate din statele UE și carburanții.

”Inflația va veni pe calea prețului la alimente, pentru că România nu a reușit să reducă importurile de alimente. NU contează că ne asigură unii decidenți politici că nu vor fi efectele crizei alimentare. Noi importăm alimente pentru că materiile prime alimentare nu le prelucrăm în țară. Noi importăm până la 70% din mâncarea obișnuită. Or, dacă nu am făcut nimic pentru a reduce importurilor, ne așteptăm la importuri de prețuri mari”, mai spune Coșea.

Economistul remarcă faptul că prețurile crescute la alimente sunt cauzate de războiul din Ucraina și de seceta globală. ”Deci, importurile pe care noi le facem înseamnă import de inflație”.

”O a doua cale (de creștere a inflației n.r.) este energia, în special carburanții. Niciun guvern din Europa nu a reușit să găsească o cale de gestionare a prețului la carburant, pentru că este un proces global, de structură, dar ar fi putut lua și alte măsuri, în sensul reducerii cotei (de taxe și impozite n.r.) care revine guvernului în mod nejustificat și imoral”, spune analistul.

Cât va mai crește ROBOR

”Am convingerea că va urca în continuare, există o dinamică crescătoare și încă nu am ajuns la un moment la care să se tempereze această urcare.

Suntem într-o situație în care nu există niciun element încurajator în privința temperării inflației, care continuă să crească. În Zona Euro, inflația a trecut de 8 procente și va da și peste noi prin prisma relațiilor economice (ale României n.r.) cu cele 3 sau 4 țări puternice din Occident. Pentru perioada următoare, până la sfârșitul acestui an, nu văd nicio ieșire din această tendință de creștere”, explică Mircea Coșea.

Deși dobânda pentru creditele calculate în funcție de IRCC este în prezent de 2,65%, economistul arată că aceasta va crește în mod inevitabil, din cauza inflației.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel