Export creiere - criză de medici și ingineri. Câți au plecat. Mihnea Costoiu, rector UPB: Cifra e impresionantă
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Aeroport
Aeroport
Rectorul Universităţii Politehnica Bucureşti, Mihnea Costoiu, a vorbit, într-un interviu acordat DC News, despre amploarea pe care a luat-o fenomenul de export al creierelor - "brain drain" în România, demonstrând, cu cifre, cât de grave sunt lucrurile în acest caz.

"După 1989 au părăsit România circa 20.000 de medici. Evident, o cifră impresionantă, oameni care au făcut şase ani de facultate plus anii de rezidenţiat. E o investiţie mare pe care a făcut-o ţara, o pierdere fantastică. Suntem într-o criză de medici nu doar în nu ştiu ce loc uitat din ţară, ci chiar în Bucureşti, Cluj sau Timişoara.

Peste 200.000 de ingineri au părăsit România după 1989. Ingineri dintre cei formaţi până în 1989 şi după 1989. Puţină lume ştie şi înţelege aceste cifre.  Sunt trei motive ale crizei de resurse umane: scăderea demografică, plecarea creierelor – brain drain şi investiţia disproporţionate. Am reuşit cu inginerii, o mare parte dintre ei, să-i menţinem în România fiindcă piaţa forţei de muncă asigură o ofertă generoasă şi salarii în multe locuri foarte bune. Încercăm să facem aşa şi cu medicii. Fără o politică naţională nu putem să-i stabilizăm pe aceşti oameni în România", a explicat Mihnea Costoiu. 

Urmăreşte, aici, declaraţiile făcute de către Mihnea Costoiu, rectorul UPB: 

   

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel