Data actualizării:
Data publicării:

Exploziile pagerelor Hezbollah din Liban, anchetate și în România. Țările care ar putea fi implicate

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Ancheta privind pagerele care au explodat în Liban ar fi fost desfășurată și România.

Procurorii din Taiwan au declarat joi că au interogat până acum patru persoane ca martori în ancheta lor asupra unei companii taiwaneze legate de pagerele care au detonat săptămâna trecută în Liban, într-o lovitură mortală pentru Hezbollah.

Surse de securitate ar fi susținut că Israelul este responsabil pentru exploziile respective, dar Ierusalimul nu a confirmat și nici nu a negat implicarea sa până la acest moment. Rămâne un mister cum sau când au fost armate și detonate pagerele, iar căutarea de răspunsuri a implicat țări precum Taiwan, Bulgaria, Norvegia și România, scrie Reuters.

Gold Apollo, cu sediul în Taiwan, a declarat săptămâna trecută că nu a fabricat dispozitivele utilizate în atac și că BAC - compania din Ungaria la care au fost urmărite pagerele are licență pentru a-și folosi marca. Guvernul din Taiwan a mai spus că pagerele nu au fost fabricate în Taiwan.

Mai multe persoane au fost audiate până acum de procurori

Un purtător de cuvânt al Procuraturii Districtului Shilin din Taipei, care a condus ancheta privind Gold Apollo, a declarat că pe lângă două persoane audiate săptămâna trecută, acum a fost interogat și un angajat, dar și un fost angajat, în calitate de martori.

„Prelucrăm acest caz rapid și căutăm o soluție cât mai curând posibil”, a adăugat purtătorul de cuvânt, refuzând să numească persoanele chestionate sau să spună dacă procurorii plănuiau să interogheze alte persoane.

Precizăm că săptămâna trecută, procurorii i-au interogat pe președintele și fondatorul Gold Apollo, Hsu Ching-kuang, și pe Teresa Wu, singurul angajat al unei companii numite Apollo Systems. Gold Apollo nu a comentat această investigație și nu a răspuns la o nouă solicitare de comentarii transmisă de presă. Reuters precizează că nu a putut să-l contacteze pe Wu pentru comentarii. În plus, nici unul dintre ei nu a răspuns la întrebările reporterilor săptămâna trecută, când au părăsit parchetul.

"Două celulare și un pager la cingătoare". Ce sunt și cum funcționează dispozitivele folosite de Hezbollah care au explodat

Reamintim că sute de membri ai grupării teroriste Hezbollah au fost grav răniți, săptămâna trecută, după ce pagerele pe care le folosesc pentru a comunica au explodat. Valul de explozii a ucis cel puțin opt persoane şi a rănit alţi aproape 2750 de oameni.

Ne amintim că în anii 90' cei de la Divertis spuneau: "Cel mai mare și mai tare are două celulare și un pager la cingătoare", dar moda a cam trecut, acum fiind obligatoriu să ai internet pe mobil. Totuși, iată că Hezbollah încă foloseau aceste dispozitive pentru a nu fi interceptați.

Pagerul este un aparat de telecomunicaţii fără fir (wireless) care primeşte şi afişează mesaje numerice sau text. Aparatul funcţionează pe baza frecvenţelor radio şi permite utilizatorului să primească mesaje transmise pe o anumită frecvenţă într-o reţea specială de staţii radio.

În anul 1921, primul sistem asemănător pagerului a fost folosit de Departamentul de Poliţie din Detroit. Totuşi, nu a fost folosit decât până în anul 1949 când a fost patentat primul telefon pager. Inventatorul acestui dispozitiv era Alfred J. Gross, iar pagerele sale au fost folosite pentru prima dată în Spitalul Evreiesc din New York. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel