Explozie provocată din "exterior" la bordul unui petrolier din Arabia Saudită
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
O explozie, provocată din ''exterior'', a afectat un petrolier în largul oraşului-port Jeddah din Arabia Saudită, a declarat luni proprietarul singaporez al navei, transmite France Presse.

Petrolierul "BW Rhine a fost lovit din exterior când descărca în Jeddah ... provocând o explozie şi un incendiu la bord", a relevat armatorul din Singapore, Hafnia, într-un comunicat, fără a oferi detalii suplimentare.

Autorităţile saudite nu au confirmat imediat această explozie care, potrivit Biroului pentru Operaţiuni de Comerţ Maritim al Regatului Unit (UKMTO), a avut loc duminică în largul Jeddah, port important la Marea Roşie şi centru de distribuţie pentru gigantul petrolier saudit Aramco.

Luna trecută, o explozie a zguduit un petrolier grec în portul Al-Shuqaiq din sudul Arabiei Saudite. Coaliţia militară condusă de Riad care intervine în Yemen în război împotriva rebelilor houthi le atribuise acestora din urmă responsabilitatea acestui act.

Dryad Global, o companie de supraveghere marină cu sediul în Londra, a raportat explozia de duminică, spunând că aceasta a afectat un petrolier "la punctul principal de ancorare" din portul Aramco din Jeddah.

Explozia este raportată în timp ce rebelii houthi, susţinuţi de Iran, intensifică atacurile asupra Arabiei Saudite vecine, ca represalii pentru campania militară din Yemen.

Luna trecută, rebelii au spus că au lovit cu o rachetă o uzină operată de Aramco în Jeddah. Compania de stat saudită, cel mai mare exportator mondial de ţiţei, a informat că lovitura a străpuns un rezervor de petrol, provocând o explozie şi un incendiu.

Aceste atacuri subliniază vulnerabilitatea infrastructurii petroliere de miliarde de dolari a Arabiei Saudite, scrie AFP.

Riadul a acuzat în mod repetat Teheranul că a furnizat arme sofisticate rebelilor houthi, ceea ce Iranul neagă.

Conflictul din Yemen s-a soldat cu zeci de mii de morţi din 2014 şi a provocat, potrivit ONU, cea mai gravă criză umanitară în curs din lume, precizează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel