Explozie Beirut. Tot ce se cunoaște până acum despre incidentul grav
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Dacă abia ai aflat despre explozia puternică ce a devastat Beirutul, capitala Libanului, iată o recapitulare a informațiilor. 

O explozie masivă care a zguduit marți capitala libaneză Beirut a lăsat în urmă cel puțin 135 de oameni morți și mii de răniți, scrie CNN. Autoritățile nu mai fac față în tratarea răniților, căutarea supraviețuitorilor și evaluarea completă a pagubelor. 

Iată ce știm despre explozie până acum:

Explozia: a avut loc la 18:07, ora locală, marți, în apropiere de portul și districtul Beirut, aproape de multe zone populate și de locuri turistice. Explozia a străbătut orașul, a aruncat în aer mașini, a spulberat ferestrele imobilelor și a făcut ca unele case să se prăbușească. Printre clădirile avariate se numără și sediul fostului premier Saad Hariri și biroul CNN din centrul Beirutului. Martorii au spus că locuințele de până la 10 kilometri (6 mile) au fost avariate.

Victimele: Cel puțin 135 de persoane au fost ucise în explozie și alte 5.000 de persoane au fost rănite, au spus oficialii, iar numărul mortilor este de așteptat să crească. Printre morți se află secretarul general al partidului politic Kataeb, Nazar Najarian, potrivit ANNA. Cel puțin un australian și un american au fost uciși, potrivit oficialilor din aceste țări. 

Cauza exploziei: Au existat rapoarte contradictorii despre ceea ce a provocat explozia. Inițial, explozia a fost acuzată de un incendiu major la un depozit de petarde în apropierea portului. Miercuri dimineață, premierul Hassan Diab a spus că în ultimii șase ani au fost depozitate la un depozit portuar aproximativ 2.750 de tone de azotat de amoniu, un material extrem de exploziv, „fără măsuri preventive”.

Ce urmează și cum poți ajuta și tu

Ce urmează? Libanul a alocat aproximativ 66.335.000 de dolari pentru a face față exploziei, a spus miercuri președinția libaneză. Grupuri de ajutor, precum UNICEF și Crucea Roșie, au echipe pe teren, autorități de asistență, și au adresat apeluri urgente deschise pentru donarea de sânge.

Cum să ajuți tu? Mai multe organizații de caritate sunt pe teren și oferă îngrijiri medicale, adăpost, consumabile și alte servicii pentru a ajuta orașul să se refacă și să se reconstruiască. Puteți ajuta la strângerea de fonduri. Căutați organizațiile care au demarat deja programe de donații. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel