Explozie a prețurilor pe piața imobiliară. „Statul trebuie să intervină” / video
În plină criză, proprietățile imobiliare se scumpesc pe zi ce trece.
Despre acest subiect s-a discutat luni, la DC News și DC News TV, în emisiunea lui Radu Golban - „Outlook” unde au fost invitați Miriam Nessler, de la Institutul pentru Dezvoltare Urbană și Regională din Dortmund, și Anton Brokow-Loga, de la Universitatea Bauhaus din Weimar.
Profesorul Radu Golban, realizatorul emisiunii „Outlook”, este de părere că statul trebuie să intervină în așa fel încât creșterea necontrolată a prețurilor pe piața imobiliară să nu mai afecteze atât de mult populația cu venituri mici și chiar medii.
„Proprietățile imobiliare se scumpesc pe zi ce trece. Nu numai în Germania, ci și în România, în Elveția – în toată Europa. Iar regiunile urbane sunt cel mai afectate de această creștere a prețurilor. Persoanele cu venituri mici sunt afectate considerabil de scumpirea spațiului locuibil. În definitiv, membrii acestor categorii de populație nu fac speculații imobiliare. Ei sunt, la urma urmei, victimele unor politici absente sau insuficiente în materie de locuințe. Dacă se construiesc clădiri cu locuințe mari, spațioase în zonele bune ale orașelor, crește proporțional și prețul pe metru pătrat pentru locuințele mici. Nu e vina celor care stau în aceste locuințe mici că membrii categoriilor de venituri mari își permit un spațiu locuibile generos la prețuri mult mai mari. Dacă vorbim despre alimentele de bază – carne, fructe, lapte –, putem spune că un om care câștigă puțin, bea la fel de mult lapte ca unul care câștigă bine. În schimb, în ce privește spațiul locuibil, necesitatea unei suprafațe mai mari sau mai mici este o chestiune perfect individuală. Asta e și cauza inegalității, după părerea mea, iar statul trebuie să intervină în așa fel încât creșterea necontrolată a prețurilor pe piața imobiliară să nu mai afecteze atât de mult populația cu venituri mici și chiar medii”, a zis Radu Golban.
„Da, sunt perfect de acord. Cred că există multe instrumente care pot avea efect. Se poate vorbi de o piață a locuințelor. În același timp, există și aspecte sociale care pot duce la o reglementare a pieței locuințelor. Ar trebui să subliniem tot mai insistent că locuirea este o componentă esențială a infrastructurii sociale. Și avem mult de recuperat la acest capitol. O serie de mișcări sociale atrag atenția politicienilor că majorarea chiriilor a devenit intolerabilă pentru multe categorii de venituri. Mulți oameni nu mai au loc în oraș; sau, ca să revenim la spațiul locuibil, se constată un fenomen de „strângere a rândurilor“: oamenii rămân în locuințele lor și, chiar și când familiile se măresc, membrii lor încearcă să conviețuiască în același spațiu. Prin urmare, dezbaterile referitoare la distribuirea spațiului locuibil ar trebui să meargă mână-n mână cu chestiunea politicii chiriilor”, a spus Miriam Nessler.
Vezi mai multe aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News