EXPLOZIA din Beirut. Oameni de afaceri sirieni, cetățeni ai Federației Ruse, IMPLICAȚI în dezastrul din capitala libaneză
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
În urma anchetelor de la explozia din Beirut, trei oameni de afaceri sirieni ar fi implicați în tragicul eveniment din Liban.

Trei oameni de afaceri sirieni, apropiați ai regimului de la Damasc, sunt legați de compania care a cumpărat materialul exploziv care a intrat în portul Beirut în 2013 și a cauzat o explozie masivă în august 2020, explozie care a devastat o mare parte a capitalei libaneze. Oamenii de afaceri sirieni, George Haswani și frații Imad și Mudalal Khuri, sunt, de asemenea, cetățeni ruși, potrivit site-ului guvernului britanic Companies House și rapoartelor mass-media.

Informațiile open-source de pe site-ul britanic, difuzate pentru prima dată de regizorul libanez Firas Hatoum pe postul local de știri Al Jadeed marți, arată că repsectivele companii, coordonate anterior de Haswani și Imad Khuri, au aceleași adrese declarate ca și Savaro Limited, compania care a achiziționat 2.750 tone de azotat de amoniu exploziv în iulie 2013, cu patru luni înainte ca acesta să intre în portul Beirut. De asemenea, toți cei trei bărbați au fost sancționați de Statele Unite pentru presupusul ajutor și furnizare de servicii guvernului președintelui sirian Bashar al-Assad. 

Noile informații ridică întrebări dacă guvernul sirian a încercat să procure explozivii puternici pentru a fi folosiți în Siria în timpul războiului civil. Guvernul Al-Assad a fost acuzat de Rețeaua Internațională pentru Arme Explozive de utilizare a azotatului de amoniu în producția de arme brute, cum ar fi așa-numitele bombe cu butoi, în aceeași perioadă, informează AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel