Explicaţia pentru care unii bărbaţi mănâncă mai condimentat decât alţii - Studiu
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Studiul este intitulat "Some like it hot" și va fi publicat în revista ştiinţifică "Physiology and Behavior".

Bărbaţii cu un nivel crescut de testosteron apreciază mai mult decât ceilalţi mâncarea condimentată, susţine un grup de specialişti francezi înr-un studiu, informează sâmbătă AFP.

Cercetarea s-a efectuat sub forma unei sesiuni de degustare de alimente, la Grenoble, oraş din sud-estul Franţei, la care au luat parte 114 bărbaţi cu vârste cuprinse între 18 şi 44 de ani.

După ce li s-au prelevat probe de salivă pentru măsurarea nivelului de testosteron, participanţii au fost invitaţi să noteze, pe o scară de la 1 la 4, gustul produselor condimentate şi sărate. Câteva minute după aceea, li s-au oferit o farfurie cu piure precum şi 50 de doze de sos picant Tabasco şi 80 de doze de sare. Bărbaţii au adăugat cele două ingrediente după bunul plac şi apoi au caracterizat felul de mâncare, descriindu-l drept sărat, picant, făinos, cremos ş.a.m.d.

Analizarea acestor date a pus în evidenţă existenţa unei legături între nivelul de testosteron şi numărul dozelor de piper folosite, lucru care nu a fost valabil în privinţa sării. Totodată, s-a observat o relaţie între nivelul de testosteron şi preferinţa pentru alimentele picante.

CITEȘTE ȘI: Ce declanşează dorința sexuală la femei. Răspunsul cercetătorilor, neaşteptat

"Aceste rezultate sunt în concordanţă cu cele ale multor altor studii conform cărora este o legătură între testosteron şi asumarea de riscuri financiare, sexuale şi comportamentale, în acest caz fiind vorba despre riscuri de ordin gustativ", a afirmat unul dintre coautorii studiului, Laurent Begue, profesor de psihologie socială la universitatea din Grenoble.

El a admis că şi ipoteza inversă ar putea fi valabilă, şi anume ca nivelul testosteronului să crească după consumul de condimente, fapt dovedit doar la rozătoare.

Testosteronul, care este subiectul a peste 85.000 de publicaţii ştiinţifice, a fost descris de profesorul american James Dabbs drept hormonul "eroilor, răufăcătorilor şi amanţilor", a menţionat profesorul francez.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel