Data publicării:
Expertizele psihiatrice în România, cu prof dr Octavian Buda și prof dr Dan Prelipceanu, la Academia de Sănătate / video
Doi psihiatri experți vin luni, 7 februarie 2022, la Academia de Sănătate, de la ora 11.00, pentru a explica, alături de realizatorul emisiunii, prof dr Irinel Popescu, care a fost evoluția expertizelor psihiatrice în România.
Invitații de marcă sunt: prof dr Octavian Buda și prof dr Dan Prelipceanu.
„La această nouă ediție a emisiunii Academia de Sănătate vor discuta despre expertizele psihiatrice, avându-i ca invitați pe doi dintre cei ai cunoscuți experți din România. Aceștia sunt domnul profesor doctor Dan Prelipceanu și domnul profesor doctor Octavian Buda, autori ei înșiși a numeroase expertize psihiatrice de-a lungul timpului”, a dezvăluit prof dr Irinel Popescu, realizatorul emisiunii.
În cadrul acestei emisiuni, vom afla și detalii din istoria expertizelor psihiatrice din România, pornind de la primul document emis de un domnitor care stabilea reguli legate de persoanele cu afecțiuni psihiatrice.
„Profesorul Octavian Buda, care este și profesor de Istorie a Medicinei, a editat de curând o lucrare foarte interesantă, intitulată „Giudețul nebuniei”, apărută la Editura Academiei Române, în care vorbește despre expertizele psihiatrice în trecutul românesc, și anume între anii 1646 și 1940. Sigur, o să ne vorbească dânsul mai pe larg despre aceste repere, de ce anume a ales aceste repere. Probabil că anul 1646 este anul în care a apărut prima reglementare, ca să spun așa, la nivelul conducătorului statului din acea vreme, Pravila lui Vasile Lupu, care dă și titlul lucrării de altfel, și anul 1940 pentru că atunci se încheie una dintre cele mai bune perioade din Istoria României”, a dezvăluit prof dr Irinel Popescu.
Cei trei experți vor vorbi, în cadrul emisiunii, și despre incidența bolilor psihiatrice în România și ce înseamnă de fapt tratamentul lor complet, pentru că doar administrarea de medicamente nu rezolvă problema.
„Afecțiunile psihice, după cum se știe, nu sunt deloc rare, nu au fost nici de-a lungul istoriei, ba chiar la un moment dat unul dintre marii noștri specialiști, și anume profesorul Mina Minovici, spunea că la București sunt mai frecvente decât în orice altă capitală a Europei. De-a lungul timpului, sigur că tratamentul acestor afecțiuni a fost în atenția corpului medical, a societății în ansamblu, remarcabil e că încă din prefață, care aparține academicianului Victor Voicu, a fost remarcată latura spirituală a acestor afecțiuni de care s-a ținut cont întotdeauna și aici rolul pe care l-a avut biserica în îngrijirea acestor bolnavi, faptul că terapia se adresează cumva și sufletului acestor oameni cumva vitrejiți de soartă”, a adăugat prof dr Irinel Popescu.
Emisiunea va fi transmisă luni, 7 februarie 2022, de la ora 11.00, simultan pe paginile de Facebook și canalele de Youtube, ale DC News și DC Medical, dar și pe DC News TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News