Data publicării:

Expert Forum: Solicităm Guvernului să NU instituie “Ministerul Adevărului”

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: Facebook Guvernul României
Sursa foto: Facebook Guvernul României
ONG-ul Expert Forum cere Guvernului să ”nu instituie Ministerul Adevărului”, după ce în presă a apărut informația că Guvernul României, împreună cu Departamentul pentru Situații de Urgență și organizații ale societății civile, colaborează pentru realizarea unei platforme informatice dedicată identificării fake news și a surselor de dezinformare și propagandă, în contextul războiului din Ucraina.

„Solicităm Guvernului să NU instituie “Ministerul Adevărului”. Potrivit unui material publicat de profit.ro, Guvernul României, împreună cu Departamentul pentru Situații de Urgență și organizații ale societății civile, colaborează pentru realizarea unei platforme informatice dedicată identificării fake news și a surselor de dezinformare și propagandă, în contextul războiului din Ucraina.

Derapajul democratic pe care existența unei astfel de platforme îl presupune este foarte periculos. Nu există nicio rețetă după care o dezinformare să poată fi identificată în mod automat. Iar etichetarea drept „fake news” a oricărui conținut neconvenabil este deja un fenomen și în România.

Rolul autorităților într-un stat democratic nu este să crească nivelul de cenzură a informației, ci să guverneze în mod responsabil și înțelept, luând măsuri în beneficiul cetățenilor pe care îi reprezintă. Și mai ales, să le protejeze acestora libertatea, sub toate formele ei, chiar și atunci când nu sunt personal de acord cu asta.”

VEZI ȘI: CNA, reacție la informațiile privind implicarea într-un grup care pregătește o platformă informatică, ce va scana presa online, bloguri și rețele sociale

Consiliul Național al Audiovizualului a reacționat după informațiile apărute în presă privind implicarea într-un grup de lucru care pregătește o platformă informatică, ce va scana presa online, bloguri și rețele sociale.

Consiliul Național al Audiovizualului a spus că instituția nu a primit nicio solicitare sau invitație de a lua parte la o astfel de inițiativă și nici nu este implicată într-un asemenea proiect.

CNA a mai transmis că este autoritate unică de reglementare în domeniul serviciilor media audiovizuale, reglementarea presei online neintrând în sfera de competență a Consiliului.

„Referitor la informațiile apărute în presă privind implicarea CNA într-un grup de lucru care pregătește o platformă informatică, ce va scana presa online, bloguri și rețele sociale:

 

Instituția noastră, Consiliul Național al Audiovizualului, nu a primit nicio solicitare sau invitație de a lua parte la o astfel de inițiativă și nici nu este implicată într-un asemenea proiect.

 

Menționăm că CNA este autoritate unică de reglementare în domeniul serviciilor media audiovizuale, reglementarea presei online neintrând în sfera de competență a Consiliului”, a transmis Consiliul Național al Audiovizualului (CNA).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel