Expediție încheiată pentru alpinistul Horia Colibășanu: „Riscurile sunt nejustificat de mari”
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Expediție încheiată pentru alpinistul Horia Colibășanu: „Riscurile sunt nejustificat de mari”   /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Expediție încheiată pentru alpinistul Horia Colibășanu: „Riscurile sunt nejustificat de mari” / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Expediție alpinistului Horia Colibășanu pe vârful Dhaulgiri a luat sfârșit. Acesta a fost prins de avalanșă acum câteva zile.

Alpinistul timișorean Horia Colibășanu a pus capăt tentativei de a deschide o nouă rută, în premieră mondială, pe vârful Dhaulgiri din Munții Himalaya. Expediția a luat sfârșit după ce, în noaptea de duminică (9/10 mai), o avalanșă l-a surprins în cort și l-a îngropat sub un strat de zăpadă de peste un metru. A fost o cursă contra-cronometru pentru supraviețuire.

Horia Colibășanu, împreună cu Marius Gane și Peter Hámor au încercat să deschidă, în premieră mondială, o nouă rută pe creasta nord-vestică a muntelui Dhaulgiri. Însă, în noaptea de duminică, o avalanșă care a durat câteva zeci de secunde i-a surprins în cort și i-a îngropat sub un strat de mai bine de un metru de zăpadă.

Cursa contra-cronometru pentru supraviețuire a fost câștigată de cei trei alpiniști. Aceștia au ajuns marți în Tabăra de Bază a muntelui Dhaulgiri, din Nepal.

„Nu ni s-a mai întâmplat vreodată să vină avalanșa din lateral. La un moment dat probabil zăpada a căzut peste peretele de gheață care ne proteja. Ne-a strivit pur și simplu înăuntru. Am încercat să opunem rezistență ca să păstrăm un mic buzunar de aer în jurul gurii. (…) S-a oprit avalanșa. Era complet întuneric și, deși eram toți trei în același cort, nu i-am mai auzit pe colegii mei. S-a făcut liniște. Tot ce am putut să fac a fost să caut cât de repede briceagul în buzunarul de la piept. Știam că aceasta e procedura în caz de avalanșă peste cort. Dacă nu tai pânza, nu ai cum să ieși. Simțeam că se termină aerul. Am scos briceagul, am tăiat cortul. A trebuit să împing prin acel metru de zăpadă ca să ies afară. Eram foarte încărcat cu adrenalină. Am reușit să ies cu o mână în față, mâna cu briceagul, (…) să respir”, transmite Horia Colibășanu pe pagina de Facebook.

În urma celor întâmplate, dar și a prognozei meteorologice, Horia Colibășanu, împreună cu ceilalți doi alpiniști, au decis să oprească expediția.

„Riscurile sunt nejustificat de mari și preferăm să ne întoarcem acasă”, a fost concluzia lui Horia Colibășanu, notează Tion.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel