Data publicării:

Exit poll Brandenburg. Social-democrații, la limită peste AfD / Scholz evită înfrângerea în propriul stat

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Alegerile din Brandenburg s-au încheiat, iar un prim exit poll, furnizat de ARD.

Potrivit The Guardian, rezultatele sunt următoarele (ora 18:00 locală):

- Partidul Social Democrat (SPD): 31%

- Alternativă pentru Germania (AfD): 30%

- Uniunea Creștin-Democrată (CDU): 12%

- Alianța Sahra Wagenknecht (BSW): 12%

- Verzii: 5%

Partidele consacrate au instituit o "barieră de protecție" împotriva AfD, refuzând să formeze o coaliție cu acest partid.

Brandenburg, „bastion de stânga” în Germania

Brandenburg, situat în apropiere de Berlin, a fost guvernat de Partidul Social Democrat (SPD) de centru-stânga al cancelarului Olaf Scholz încă de la reunificarea Germaniei, scrie BBC.

Duminică, aproximativ două milioane de alegători au participat la alegerile regionale foarte disputate, în care se credea că Alternativă pentru Germania (AfD) are o șansă reală de a câștiga. Victoria AfD ar reprezenta o umilință majoră pentru Scholz, care locuiește în capitala statului, Potsdam. Astfel, ar fi putut spori îndoielile cu privire la capacitatea lui Scholz de a conduce partidul în alegerile federale de anul viitor, unde speră să obțină un al doilea mandat, în ciuda scăderii popularității sale.

AfD a făcut istorie în anumite regiuni

AfD a devenit primul partid de extremă dreaptă care a câștigat o alegere de stat în Germania de la al Doilea Război Mondial, în statul estic Turingia, la 1 septembrie, și a terminat pe un loc secund foarte strâns în Saxonia în aceeași zi. Grupul, oficial clasificat drept „extremist” în unele state, nu ar fi probabil să intre în guvernarea regională chiar dacă câștiga în Brandenburg, deoarece toate celelalte partide refuză să colaboreze cu el.

Deși AfD nu a obținut o majoritate nici în Turingia, nici în Saxonia, și este improbabil să o facă în Brandenburg, o astfel de victorie ar fi avut o valoare simbolică. AfD continuă să capitalizeze pe temerile legate de încetinirea economică, imigrație și războiul din Ucraina – preocupări care rezonează puternic în fosta Germanie comunistă de est. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel