"Există deja presiuni". Carmen Avram, despre aderarea României la Schengen: Se poate face recurs la Curtea de Justiție, dar Austria ar putea să se folosească de această procedură
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Eurodeputatul Carmen Avram a vorbit despre nerespectarea tratatelor UE și ce ar putea face România, după refuzul Austriei de a ne acorda votul pentru a face parte din Spațiul Schengen.

”Parlamentul European nu are decizie, dar ar trebui să dea tonul și să sugereze tuturor statelor membre că, dacă proprii parlamentari au votat într-un fel, atunci decizia guvernului ar trebui să meargă în aceeași direcție, pentru că europarlamentarii sunt rezultați ai votului popular. A fost un vot masiv, a fost cel mai puternic vot care s-a dat în favoarea aderării României și Bulgariei la Schengen din toate voturile care s-au dat în timpul celor două mandate.

Există deja presiuni și se va vota pentru redeschiderea tratatelor și de amendare a tratatelor în diferite puncte. Problema este că, atunci când vorbești despre redeschiderea tratatelor, deschizi Cutia Pandorei pentru că fiecare om care are un interes în țara lui va fi mandatat de guvernul său să redeschidă discuții și în alte puncte care privesc direct țara respectivă. Nici România nu cred că ar fi fericită cu redeschiderea tratatelor”, a declarat eurodeputatul Carmen Avram. 

Jurnalistul Val Vâlcu a intervenit pe subiect și a adăugat că ”tratatul de aderare preciza că, după 5 ani și o zi, dacă îndeplinești condițiile, ești membru în Spațiul Schengen. Nu vreau nici o redeschidere, nici o negociere, vreau doar să fie respectat”, a subliniat Val Vâlcu.

Ce pot face structurile comunitare în cazul în care se încalcă legile?

”Se poate face un recurs la Curtea de Justiție, dar nu cred că sunt foarte mulți care să își dorească acest lucru deoarece este o procedură care durează și, atunci, Austria ar putea să se folosească de această procedură, să o lungească la nesfârșit și nouă să ni se blocheze de fapt toate demersurile pe care le-am putea face de acum încolo pentru a adera la Spațiul Schenghen. Ce ar trebui să se întâmple în continuare ar fi să avem o politică externă mult mai activă decât este astăzi și e destul de ușor să fie mai activă, pentru că, practic până acum s-a făcut foarte puțin”, a declarat Carmen Avram.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel