Exercițiu de amploare NATO cu 90.000 de soldați. Ipoteza lui Bogdan Chirieac. ”Înseamnă sfârșitul omenirii”
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
De ce ar trebui ca exercițiul militar Steadfast Defender să se desfășoare în sudul Europei?  

NATO intenţionează să mobilizeze 90.000 de militari pentru o manevră menită să descurajeze agresiunea rusă, în cel mai mare exerciţiu organizat de Alianţa Nord-Atlantică de la sfârşitul Războiului Rece. Potrivit Agerpres, scenariul pentru exerciţiul Steadfast Defender, care urmează să înceapă în februarie, este un atac rusesc asupra teritoriului aliat, care declanşează Articolul 5 din Tratatul NATO privind apărarea colectivă. 

Analistul politic Bogdan Chirieac a venit cu mai multe observații, în direct, la România TV. Acesta este de părere că exercițiul ar trebui să se desfășoare și în sud, nu doar în nord, și asta pentru că războiul din prezent e la Marea Neagră.

"De la terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, după ce a început Războiul Rece, n-am mai avut asemenea tensiuni. Eu cred că se încearcă mobilizarea publicului din Uniunea Europeană și NATO (că este și Marea Britanie) pentru a intra în acest regim de economie de război în care să investim mai mult în apărare. E vorba ca în multe state europene să se reintroducă stagiul militar obligatoriu fiindcă nu sunt destui soldați. Se renunțase la acest lucru după prăbușirea URSS, dar eu nu cred că există un risc real de război între NATO și Rusia.

NATO surclasează din punct de vedere economic, tehnologic, militar, de departe, Federația Rusă iar dacă, Doamne ferește, s-ar întâmpla așa ceva, războiul nu s-ar purta cu arme convenționale unde NATO este net superior, ci probabil că Putin, criminal de război, ar apela la armamentul nuclear, ceea ce înseamnă sfârșitul omenirii.

Acest exercițiu militar care este, într-adevăr, de proporții epice se desfășoară, totuși, în Nordul Europei. Toate pericolele, însă, au fost aici, în sud. Nu în Marea Baltică, ci în Marea Neagră. De 20 de ani explicăm în conferințe, în seminarii că pericolul este aici în Marea Neagră, nu ne-au crezut. Acum, războiul este în Marea Neagră, nu în Marea Baltică.

Dacă Ucraina cedează, Rusia va ocupa litoralul ucrainean al Mării Negre, cum a anunțat oficial că vrea să facă, la Bugeac, deci va veni în graniță cu România. Ceea ce rezultă că țara NATO care are cel mai mult de pierdut într-o înfrângere a Ucrainei este România. Să-i ai pe ruși în graniță... Și probabil că vor ataca și Republica Moldova care încă nu e apărată nici de NATO, nici de apartenența la UE. E bine că exercițiul militar se desfășoară în nord, dar el trebuie făcut și în sud pentru a da un semnal Rusiei" a explicat Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel