Exercițiile NATO, luate iarăși la ochi de Kremlin: Dovada că alianţa se pregăteşte pentru un potenţial conflict cu Rusia
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
FOTO: Freepik @user20248055
FOTO: Freepik @user20248055
Exerciţiile NATO sunt dovada că alianţa se pregăteşte pentru un potenţial conflict cu Rusia, spune Moscova.

Recentele exerciții militare desfășurate de NATO, sub denumirea Steadfast Defender, în apropierea granițelor Rusiei, au stârnit noi controverse și tensiuni între alianța transatlantică și Moscova. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a declarat că durata prelungită a acestor exerciții, desfășurate pe o perioadă de patru luni, sugerează o pregătire a NATO pentru un posibil conflict cu Rusia.

În contextul acuzațiilor recente ale NATO referitoare la atacuri hibride asupra statelor membre ale alianței, Zaharova a respins categoric aceste afirmații, numindu-le "dezinformare" și considerându-le o tactică de a deturpa atenția publicului de la activitățile proprii ale NATO. Ea a subliniat că, în opinia Rusiei, NATO a fost implicată într-un război hibrid cu Rusia, oferind sprijin Ucrainei prin arme, informații și finanțe.

"În acest moment, cel mai mare exercițiu al NATO de după Războiul Rece, Steadfast Defender, are loc lângă granițele Rusiei. Potrivit scenariului lor, acțiunile coaliției împotriva Rusiei sunt practicate folosind toate instrumentele, inclusiv arme hibride și convenționale", a declarat Zaharova într-un comunicat oficial.

De asemenea, ea a avertizat că aceste exerciții demonstrează o pregătire serioasă a NATO pentru un "conflict potențial" cu Rusia, subliniind faptul că relațiile dintre cele două părți sunt la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii, în special după declanșarea invaziei ruse din Ucraina în 2022.

Exercițiile Steadfast Defender au fost anunțate în ianuarie, iar NATO a informat că peste 90.000 de soldați vor participa pentru a exersa strategiile de întărire a aliaților europeni în fața potențialelor amenințări din partea Rusiei, în special în țările vecine și pe flancul estic al alianței.

Rusia a reacționat la aceste exerciții, caracterizându-le drept o "întoarcere irevocabilă" a NATO la strategiile din perioada Războiului Rece. Cu toate acestea, NATO a insistat că exercițiile sunt planificate ca măsură de descurajare și nu ca provocare la adresa Rusiei, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel