Exerciții de… vacanță!
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Tabără copii
Tabără copii
Este vară, este clad, este început de vacanță. O bucurie plutește peste tot prin jur și primele zile fie că suntem părinți, copii sau bunici ne vom lăsa cuprinși de această stare de bine. Dar chiar și în zilele acestea – care înseamnă relaxare și fericire pentru copii – nu trebuie să uităm de faptul că tot ceea ce face el, copilul, poate să aibă și un țel educativ, subliniază profesorul doctor Ion-Ovidiu Pânișoară, Director, Departamentul de Formare a Profesorilor, la Universitatea din București.

O activitate de familie pe care o exprimentăm în vacanță cu cel mic – dacă o să fie pusă în practică cu entuziasm și bucurie – o să fie la fel de prețuită ca și timpul liber lăsat la dispoziția lui. Iată de ce ne vom concentra în acestă vacanță – în intervalul a mai multor articole – pe exercițiile de vacanță pe care este bine să le faceți cu copilul dumneavoastră.

Acest lucru nu înseamnă o corvoadă pentru cel mic. Este un alt mod de a se juca și nimic mai mult.

De pildă, Diederichs ne oferă un exercițiu foarte simplu (dar cu impact asupra dezvoltării emoționale a copilului). Putem să-i lăsam o zi în care el trebuie să fie maestrul bunei dispoziții, el trebuie să fie responsabil de starea de bine din familie. Cu atenție el o să reușească să își dea seama când cineva este trist, furios sau speriat și o să încerce să facă ceva (o glumă, un comentariu pozitiv, orice altceva) care să-l ajute pe cel în cauză să se simtă un pic mai bine. Iar acest exercițiu se poate răsfrânge și asupra altor aspecte ale vieții cotidiene (de pildă, spune autorul, animalele de companie pot să intre și ele în acest cerc al bunei dispoziții). Aș putea să vă propun să mergeți și mai departe și să stabiliți pentru fiecare dintre dumneavoastră o astfel de responsabilitate (pentru ca să nu se simtă copilul că face o sarcină și că este doar obligația lui): și mama și tatăl și fratele etc. trebuie să își aleagă, rând pe rând, zilele în care devin responsabili de buna dispoziție în casă. Un exercițiu simplu, dar puternic, care îl ajută pe copil să înțeleagă anumite aspecte ale inteligenței emoționale, dar care, în același timp, o să optimizeze climatul familial și relațiile dintre toți cei din casă!

Vezi continuarea aici: perfomante.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel