Executor judecătoresc, trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu şi obţinere de foloase necuvenite. Prejudiciu de peste 1 milion de lei
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Un executor judecătoresc a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu şi obţinere de foloase necuvenite. Prejudiciu de peste 1 milion de lei.

Un executor judecătoresc din Craiova în judecată de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru abuz în serviciu şi obţinere de foloase necuvenite. Totodată, în același dosar a fost trimisă în judecată și o altă persoană, pentru pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate.

"Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

CATRINOIU MATEI COSMIN, la data faptei executor judecătoresc în cadrul BEJ „Catrinoiu Matei Cosmin”, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, în formă continuată,

S.G., pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Prejudiciu de peste 1 milion de lei

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 03 septembrie 2018 – 27 aprilie 2022, în contextul desfășurării la solicitarea inculpatului S.G. a trei proceduri de executare silită, inculpatul Catrinoiu Matei Cosmin, în calitatea menționată mai sus, prin actele întocmite cu încălcarea prevederilor legale, ar fi cauzat un prejudiciu debitorului Societatea „Complexul Energetic Oltenia” SA în cuantum total de aproximativ 1.205.497 lei, concomitent cu obținerea pentru cei doi inculpați a unui folos necuvenit.

De precizat este faptul că hotărârile judecătorești, care au făcut obiectul procedurilor de executare silită, fie nu ar fi constituit titluri executorii fie ar fi privit sume de bani care, anterior, ar mai fost executate silit, integral, de către executorul judecătoresc. De asemenea, în cazul fiecărei proceduri, inculpatul Catrinoiu Matei Cosmin ar fi stabilit onorarii cu mult mai mari (și de 37 de ori) față de cele prevăzute de lege.

S-a pus sechestru pe mai multe bunuriSocietatea Complexul Energetic Oltenia S.A. s-a constituit parte civilă în cauză. În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin celor doi inculpați. Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Craiova cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019", transmite DNA într-un comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel