Data actualizării:
Data publicării:

Exclusiv.Adevărul ȘOCANT despre care nimeni nu a îndrăznit să vorbească

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp

De-a lungul timpului, istoricii au încercat să ascundă multe lucruri care s-au întâmplat în comunism. Nu puține sunt poveștile cutremurătoare ale oamenilor care au pierit în chinuri groaznice, fără a avea nicio șansă de salvare în calea morții. De ce și pentru ce nu se știe și probabil nu se va afla niciodată.

[caption id="attachment_435311" align="aligncenter" width="584"] Florin Șinca, împreună cu Adrian Năstase[/caption]

Comisar-șef de poliție, Florin Șinca, autorul cărții “Martirii Poliției Române. Distrugerea Poliției sub regimul comunist”, prezintă în câteva pagini poveștile impresionante ale oamenilor legii care au murit pentru credință și pentru a-și apăra țara. Este vorba de poliţiştii care au murit, au fost închişi în temniţele comuniste, care au fost deportaţi, care au fost urmăriţi toată viaţa, pentru ,,vina’’ de a fi apărat ţara, creştinismul, poliţia. Perioada este 1944-1964.

Florin Șinca a acordat – pentru DC News – un interviu în care a oferit câteva detalii despre cartea sa.

DC News:  Cum v-a venit ideea de a scrie această carte?

Florin Șinca: Am scris cinci volume despre istoria Poliției. Am descoperit că peste 200 de polițiști au murit în închisori și nimeni nu i-a menționat în vreo carte. Este un teren nou. Nu s-a scris nimic până acum. Informațiile sunt de la Arhivele Naționale. Practic, este un subiect necunoscut pentru marele public, motiv pentru care a suscitat un interes foarte mare în rândul profesorilor și academicienilor.

DC News: Cum este structurată cartea?

Florin Șinca: În primul rând, și la film, dar și la carte, am ales să pornesc invers. Pe 25 ianuarie 1949 este înființată Miliția de către sovietici. Între anii 1944-1949, toți polițiștii au fost dați afară, după cum bine rezultă din datele oficiale. În 1951, din vechea poliție mai erau 1% din oamenii legii. Cei mai mulți dintre ei au ajuns în închisori și au murit după gratii. Peste 200 de polițiști au murit în închisori. A fost o tragedie. M-a durut faptul că nu s-a scris nimic despre asta.

DC News: Ce ar trebui să învățăm din această parte întunecată a istoriei?

Florin Șinca: Nu trebuie să uităm onoarea și verticalitatea acestor oameni. În carte sunt multe exemple de astfel de polițiști. Erau niște oameni foarte demni, ceea ce astăzi este un lucru rar.

DC News: Care sunt cele mai impresionante cazuri despre care ați scris?

Florin Șinca: Vă voi da două exemple. În primul rând, vorbim despre comisarul Nicolae Macavei care a făcut parte din grupul generalului Carlaonț. A fost săltat din casă și împușcat - alături de fiica sa în vârstă de șase ani. S-a întâmplat pe data de 13 martie 1949. L-au ciuruit și pe el, și pe fiica lui. Dacă nu ar fi fost de ajuns, cei de la Securitate le-au luat trupurile și le-au ars la crematoriu. Mai este un exemplu și mai șocant. Exista o metodă barbară de a-i omorî pe polițiști la închisoarea Făgăraș. Oamenii erau zidiți de vii la o celulă de la subsol și erau lăsați acolo să agonizeze de frig, boală,  singurărate și durere. După două-trei săptămâni, desfăceau zidul, îi luau și îi duceau la groapa comună.

Când va avea loc lansarea cărții "Martirii Poliției Române"

De Buna Vestire, 21 martie, ora 14, Str. Mihai Vodă nr. 17, de Ziua Poliţiei Române, va fi lansată într-un cadru oficial, în prezenţa mai multor personalităţi cartea ,,MARTIRII POLIŢIEI ROMÂNE. DISTRUGEREA POLIŢIEI SUB REGIMUL COMUNIST’’. Este vorba de poliţiştii care au murit, au fost închişi în temniţele comuniste, care au fost deportaţi, care au fost urmăriţi toată viaţa, pentru ,,vina’’ de a fi apărat ţara, creştinismul, poliţia. Perioada este 1944-1964. Cu acest prilej, va fi prezentat şi un film documentar.

Printre invitații speciali care vor lua parte la eveniment se numără Dan Puric, Dan Berindei, Mircea Tudor, Principele Șerban Dimitrie Sturdza.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel