Data publicării:
Excluderea Rusiei din G8. Începutul unei noi ordini mondiale?
Luni, liderii celor mai puternice țări din G8 au decis exluderea Rusiei pe fondul crizei din Crimeea. G8 a murit. Se va reveni la G7, fără Rusia. Acesta este cel mai tangibil rezultat al summitului de luni de la Haga, o reuniune pe marginea securităţii nucleare programată cu mult timp în urmă.
Cancelarul rus, Sergei Lavrov, a spus că această decizie nu este o mare tragedie pentru țara sa. „În cazul în care partenerii noştri occidentali cred că acest format (G8 - n.r.) este depăşit, atunci asta este. Nu ne agăţam de acest format şi nu ar fi o mare tragedie dacă nu ar mai exista G8", a declarat şeful diplomaţiei ruse. Evenimentele din ultima perioadă din Ucraina au schimbat foarte mult percepția față de Rusia, lucru care nu pare să se modifice prea curând. Președintele Barack Obama a spus că SUA și Europa s-au alăturat pentru a impune sancțiuni care vor avea consecințe grave asupra economiei din Rusia.
Jurnaliștii de la BBC Mundo se întreabă dacă toate aceste lucruri merg spre un Război Rece sau reprezintă doar o simplă realiniere politică? Răspunsul este destul de dificil și depinde în mare parte de deciziile care se vor lua în zilele care urmează: de exemplu, o invadare a Ucrainei ar putea duce la un război pe scară largă. Cu toate acestea, dat fiind faptul că Kremlinul nu pare să-și schimbe poziția față de Crimeea, ba mai mult a vorbit și despre posibilitatea unei intervenții de sprijin a rușilor în Moldova sau în Republicile Baltice, este evident că nu poate fi vorba despre niciun climat de pace.
Climat de tensiune. O nouă ordine mondială?
Până acum, cei mai mulți au crezut că este puțin probabil să se aplice sancțiuni Rusiei pe motiv că depedența europeană de comerțul din această țară este una foarte mare. Oricum ar fi, liderii celor mai puternice țări sunt de acord cu un singur lucru – Rusia trebuie sancționată. Până acum, au fost penalizați prieteni de-ai lui Putin și aliați politici. În plus, sancțiunile care au fost date de liderii UE unor firme rusești ar putea duce la un autentic război comericial. Tot săptămâna trecută, Comisia Europeană s-a angajat să intensifice activitatea de reducere a dependenței energetice față de Rusia.
Rămâne de văzut ce vor mai decide liderii G7. Până acum un lucru este clar - Summitul G8 programat la Soci a fost anulat. Se va organiza la Bruxelles, fără Rusia. Mai sunt multe dileme pentru care nu s-a găsit niciun răspuns, iar analiștii politici ar trebui să răspundă la întrebarea pusă de jurnaliștii de la BBC Mundo: "putem vorbi despre începutul unei noi ordini mondiale?".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News