Examen de rezidenţiat, promovare. Prorectorul UMF Iaşi, cum se calculează
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Rezidențiat
Rezidențiat
Reprezentanţii Universităţii de Medicină şi Farmacie Gr.T.Popa din Iaşi au anunţat că la examenul de rezidenţiat nu a fost nevoie de niciuna din cele şase săli special amenajate pentru situaţia în care candidaţii care ar fi avut temperatura corporală mai mare de 37,3 grade.

Pentru domeniul Medicină concurează 1.088 absolvenţi, pentru rezidenţiatul în domeniul Farmacie sunt 360 candidaţi, de trei ori mai mulţi faţă de anul trecut, iar pentru rezidenţiatul în Medicină Dentară numărul candidaţilor a crescut de două ori, anul acesta fiind de 668, faţă de 314.

Pentru aceştia au fost pregătite 67 de săli de curs şi amfiteatre, alte spaţii similare fiind de rezervă în situaţia în care vreunul dintre candidaţi ar fi avut peste 37,3 grade.

„Trebuie să reamintim tuturor candidaţilor că ziua de astăzi a fost precedată de multe zile, chiar săptămâni de pregătire, care a presupus angrenarea a sute de cadre didactice şi personal administrativ, iar pregătirea a 73 de săli pentru 2.116 candidaţi a fost posibilă şi cu sprijinul universităţilor de Medicină Veterinară, Universitatea Alexandru Ioan Cuza şi Universitatea Tehnică, pentru că noi nu aveam spaţiul necesar, chiar dacă avem o clădire nouă inaugurată în urmă cu un an. A trebuit să ne pregătim riguros, inclusiv să pregătim şase săli pentru eventuali candidaţi care ar fi avut temperatura de peste 37,3 grade, lucru care nu s-a întâmplat', a declarat prorectorul UMF Iaşi, Luminiţa Smaranda Iancu, care se ocupă cu organizarea examenului de rezidenţiat în acest centru.

Potrivit acesteia, promovarea la rezidenţiatul pe loc sau pe post se calculează în funcţie de punctajul maxim. „Este vorba de două lucruri diferite. Absolvenţii de Medicină Dentară şi Farmacie, prin lege şi tradiţie, au dreptul la liberă practică odată cu absolvirea, cu examenul de licenţă. Spre deosebire de cele două domenii, medicina nu se bucură de aceleaşi condiţii. Absolvenţii de medicină au obligaţia de a susţine acest concurs care, odată promovat, le permite intrarea în rezidenţiat', a explicat Luminiţa Smaranda Iancu.

Ea a spus că, după scanarea în fiecare sală a tezelor, se va afla şi pentru centrul universitar Iaşi şi la nivel naţional care este punctajul maxim. „Ştiindu-l, putem să deducem, calculând 60%, care este punctajul minim necesar care va permite candidaţilor să aleagă un loc sau un post”, a explicat prof. univ. dr. Luminiţa Smaranda Iancu.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel