Data publicării:

Examen de cetățenie dacă vrei să devii din muntean moldovean. Cum i se spunea lui Ciolacu. Chirieac: E dovada clară că sunteți moldovean / video

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Politica
WhatsApp
Inquam Photos / Cornel Putan
Inquam Photos / Cornel Putan
Anca Murgoci, jurnalistă DC News, l-a întrebat pe Marcel Ciolacu „în ce constă examenul de cetățenie dacă dorim să devenim din munteni moldoveni?”

Întrebarea vine în contextul în care premierul a făcut o glumă referitoare la Moldova: „Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți”. Și a fost, într-adevăr, o glumă proastă, dar o glumă înțeleasă doar de buzoieni. De ce? Pentru că buzoienii au crescut cu fraza: „Buzăul nu este în Moldova”. Buzoienii și-au internalizat într-atât de somatic această frază, încât o rostesc instinctiv, fără a avea nimic peiorativ. Marcel Ciolacu a rostit instinctiv „Buzăul nu e în Moldova”, deși chiar el are legături puternice cu moldovenii.

Marcel Ciolacu a vorbit despre acest subiect la DC News.

Întrebat de Anca Murgoci „în ce constă examenul de cetățenie dacă dorim să devenim din munteni moldoveni”, Marcel Ciolacu a zis că nu are nevoie de cetățenie pentru că el, este practic, de fapt, moldovean.

„Domnule premier, pentru că amândoi suntem din Buzău, aș avea următoarea întrebare: În ce constă examenul de cetățenie, dacă vreau să nu mai vin munteancă, ci moldoveancă, că știu că sunteți expert în subiectul ăsta?“, a întrebat Anca Murgoci, redactor - șef DC News.

„Nu știu unde locuiești... După sau înainte de McDonald's?“, a replicat, amuzat, Ciolacu.

CITEȘTE ȘI          -        EXCLUSIV  PSD vrea să dea următorul comisar european pe zona economică. Marcel Ciolacu: Dacă pierdem acest tren, România nu mai are cum să recupereze

Foto: DC Media Group

„După McDonald's“, a răspuns Anca Murgoci, făcând referire la legenda urbană potrivit căreia Muntenia se întinde până la fast food-ul McDonald's din centrul Buzăului, după care începe Moldova.

„După McDonald's, deci ești moldoveană autentică. Eu am copilărit în Focșani și la Odobești. Mama era din Tecuci. Eu nu mi-am prins bunicii în viață, iar mama mă lua și mă ducea la rudele dânsei, la tanti Viorica, la tanti Geta din Focșani, din Odobești. Toată lumea îmi spunea Marișel. Mai mergeam și în Oltenia, la tatăl, dar era mai departe, lângă Târgu Jiu“, a mărturisit Marcel Ciolacu.

„Deci nu aveți nevoie de examen pentru că sunteți moldovean după mamă”, a zis Bogdan Chirieac.

„A fost o glumă neinspirată pe care am explicat-o, dar sunt foarte mândru deoarece Guvernul pe care îl conduc este guvernul care a investit cel mai mult în Moldova. Autostrada, spital regional, spitale prin PNRR la Bacău, la Botoșani, la Vaslui, învățământ dual în două centre. (n.r.  ) A fost speculată politic“, a mai zis Marcel Ciolacu.

Reamintim faptul că premierul Marcel Ciolacu a spus că atunci când a zis că „Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți” a făcut o glumă.

„Înainte de orice sunt român. Îmi iubesc țara și cred în Dumnezeu. Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean. Mama era din Tecuci. Deci departe de mine sa jignesc pe cineva. Văd ca s-a interpretat o glumǎ pe care am făcut-o în Timișoara și unii încearcă să o speculeze politic. Nu a fost nimic peiorativ. Dacă cineva s-a simțit jignit îmi cer scuze, nu asta mi-am dorit.

Respectul pentru Moldova se vede în proiectele mari de infrastructură pe care le facem aici în ultimii ani, tocmai pentru a recupera decalajale față de celelalte regiuni ale țării. Jignirea adevărată este când propui candidați precum un hoț de tablă și un primar penal dintr-un grup infracțional organizat și te aștepți ca oamenii să îi voteze. Ps: mereu am simțit multă căldură atunci când am fost în Moldova. Și voi reveni de fiecare dată cu același respect și prețuire”, a precizat premierul în luna aprilie.

CITEȘTE ȘI         -        EXCLUSIV  Când vom avea alegeri prezidențiale și alegeri parlamentare. Marcel Ciolacu a spus datele

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel