Evgheni Prigojin, liderul Wagner, îl amenință pe Putin. I-a dat ultimatum 
Data publicării:
Autor: Dan Carp
WhatsApp
Foto: Captură video Youtube DW
Foto: Captură video Youtube DW
Liderul grupării ruse de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a ameninţat sâmbătă că-şi retrage trupele din bătălia sângeroasă din oraşul ucrainean Bahmut, din cauza pierderilor mari şi muniţiilor insuficiente.

"Avem în fiecare zi stive de mii de corpuri pe care le punem în sicrie şi le trimitem acasă", a spus Prigojin, care adesea exagerează, într-un interviu publicat sâmbătă de bloggerul militar rus Semion Pegov, preluat de agenţia DPA.

Din cauza muniţiei de artilerie insuficiente, pierderile în rândul luptătorilor Wagner sunt de cinci ori mai mari decât ar fi fost normal, a argumentat liderul acestei grupări paramilitare aflată în prima linie a asaltului asupra oraşului Bahmut din partea de est a Ucrainei. Mai devreme săptămâna aceasta el a acuzat establishmentul militar rus de "trădare", considerând că numai aceasta poate explica unele decizii militare tactice păguboase şi privarea luptătorilor săi de muniţii.

Prigojin i-a scris deja lui Șoigu: "Vom fi forțați să ne retragem sau să murim"



Prigojin mai spune că i-a scris ministrului rus al apărării, Serghei Şoigu, cerându-i să-i trimită obuze cât mai repede posibil. "Dacă deficitul de muniţie nu este completat, vom fi forţaţi - pentru a nu fugi apoi ca nişte şobolani laşi - să ne retragem sau să murim", a indicat el. Totuşi, liderul grupării Wagner a mai avertizat că, chiar dacă el va retrage unele trupe, aceasta nu înseamnă că frontul se va prăbuşi în alte părţi.

Trupele ruse şi ucrainene luptă din vara trecută pentru controlul oraşului Bahmut. Pierderile în efective şi echipamente sunt mari de ambele părţi, iar armata ucraineană mai controlează în prezent doar un mic sector din vestul oraşului. Cu toate acestea, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski refuză să dea ordinul de retragere. "Dacă Rusia cucereşte Bahmut, acesta se poate transforma într-o trambulină pentru înaintarea către două oraşe încă şi mai mari din regiunea Doneţk, Kramatorsk şi Sloviansk", a explicat el, în timp ce armata ucraineană pregăteşte o contraofensivă pentru a încerca eliberarea teritoriilor ocupate de Rusia.

Prigojin a estimat în interviul acordat bloggerului militar rus că armata ucraineană este pregătită să lanseze contraofensivă şi a sugerat că aceasta ar putea începe în jurul datei de 15 mai.

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, declarase vineri că armata ucraineană a primit parţial armele promise de Occident şi pregătirea contraofensivei se află în etapa finală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel