Data publicării:

Evaluare CURS: ”Strategia procurorilor”, distrugătoare pentru PDL. De Ce este Monica Macovei mai impopulară decât Traian Băsescu

Autor: Ion Voicu, ionvoicu | Categorie: Politica
WhatsApp
reformistii
reformistii

Cătălin Stoica, directorul CURS, face pe blogul său o evaluare dură a șanselor pe care le are PDL de a reveni în prim-planul vieții politice, în perspectiva alegerilor interne care vor avea loc la sfârșitul săptămânii. Sociologul explică, în primul rând, care este cauza uriașei impopularități de care se ”bucură” Monica Macovei și colegii ei din grupul ”reformiștilor”. Pe baza cercetărilor CURS, este dovedit cu cifre că Monica Macovei nu are nici măcar sprijinul votanților PDL, în vreme ce este antipatizată de marea masă a electoratului.

Este un paradox, în momentul în care Monica Macovei mizează pe lupta anti-corupţie, iar corupţia se situează pe primele cinci locuri în topul problemelor grave ale României.

Cum se explică paradoxul Macovei

 Stoica explică acest paradox prin rezultatele cercetărilor calitative (focus-grupuri şi interviuri individuale).  ”Pe cei mai mulţi intervievaţi îi deranjează de fapt mica corupţie, cea de la ghișeele administraţiei publice, din spitale, policlinici etc. Discursul Monicăi Macovei vizează aproape exclusiv marea corupţie – o chestiune care nu are o relevanţă directă pentru viaţa de zi cu zi a oamenilor”, arată Stoica pe blogul său. În plus, Monica Macovei şi grupul reformiştilor consideră că majoritatea cetăţenilor cu drept de vot ar fi înamorată de procurori sau judecători. Nimic mai fals. La acest moment, procurorii şi judecătorii nu se bucură de încrederea cetăţenilor din România.

”Aşadar, a promova un discurs axat aproape exclusiv pe problematica anti-corupţie este o strategie pierzătoare la nivelul publicului larg şi nu doar în interiorul unei maşinării de partid precum cea a PD-L”, concluzionează sociologul.

 Susțin privatul, dar se îngrașă de la stat

Gruparea reformiștilor mai are şi probleme legate de credibilitatea liderilor. Încrederea în Monica Macovei este la un nivel mai scăzut decît încrederea în PreşedinteleTraian Băsescu iar celelalte figuri reformiste sunt la fel de puţin simpatizate, pe un fond de notorietate mai scăzut chiar decît cel al Monicăi Macovei. ”Este greu să îţi atragi susţinători din rîndul celor pe care acum un an îi etichetai “mahala ineptă” (cum a făcut-o Baconschi prin Papahagi). Mai mult, discursuri de tipul “‘harnicii din sectorul privat’ versus ‘graşii [şi puturosii] de la stat’” nu fac decît să sporească antipatia potenţialilor votanţi. (Ironic, unii dintre promotorii acestui tip de discurs din PD-L au beneficiat multă vreme de sinecuri de la stat.)”, spune Stoica.

Sociologul remarcă și o altă inconsecvență pe care publicul o percepe la așa-zișii oameni de dreapta din PDL: ei susțin ”privatul”, dar au făcut averea din relația cu statul, prin contracte grase și oneroase!

 Învingătorii, percepuți ca ”ai lui Băsescu”

Învingătorii de la congresul PD-L vor fi percepuţi de către delegaţi ca avînd sprijinul lui Traian Băsescu – o figură încă de temut pentru ”delegații cu schelete în dulap”, care nu sunt puțini, după 8 ani de guvernare. Indiferent cine va cîştiga, în absenţa unor gafe majore ale USL, PDL-ului îi va fi foarte greu să recîştige simpatia publicului. Potrivit cercetărilor CURS, PDL este încă asociat cu măsurile de austeriate, care au avut şi au efecte dramatice asupra populaţiei.

 ”În plus, se mai amintesc absenţa dialogului, infatuarea şi ciocoismul unor lideri PDL. Unor astfel de lucruri ar trebui să le găsesca un răspuns viitorii lideri ai PD-L, întrucât anti-corupţia nu ţine de foame, iar procurorii – foşti sau actuali – stîrnesc un acelaşi val de entuziasm precum o vizită la dentist pentru o extracţie”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel