Data publicării:

Evacuări în masă în regiunea Orenburg, Rusia, după spargerea unui baraj

Autor: Mihai Preda | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Regiunea Orenburg din sudul munților Urali, în apropierea frontierei cu Kazahstanul, se confruntă cu inundații severe ca urmare a spargerii unui baraj. Mii de oameni au fost evacuați, iar autoritățile avertizează în continuare asupra riscurilor generate de creșterea nivelului râului Ural.

Serviciile de urgență au activat un plan de intervenție după ce barajul din orașul Orsk a cedat vineri, în urma unor ploi torențiale. Purtătorul de cuvânt al guvernatorului din Orenburg a declarat că 4.208 de persoane, inclusiv 1.019 copii, au fost evacuate, iar peste 2.500 de locuințe au suferit pagube, relatează The Guardian.

Ancheta privind construcția barajului

Autoritățile ruse au deschis o anchetă penală pentru "neglijență și încălcarea normelor de siguranță în construcții", în legătură cu barajul spart care a fost construit în 2014. Guvernatorul regional din Orenburg, Denis Pasler, a afirmat că specialiștii au evaluat că barajul a fost proiectat "pentru o greutate diferită", iar cantitatea de precipitații a fost "excepțională".

Evacuări forțate în Orenburg

Situația este critică în întreaga regiune. Autoritățile din principalul oraș afectat, Orenburg, avertizează asupra unui nivel periculos de ridicat al râului Ural. Primarul orașului cu jumătate de milion de locuitori, Sergei Salmin, a anunțat evacuări forțate în zonele inundate în cazul în care unii rezidenți refuză să respecte indicațiile.

"Nivelul apei din râul Ural a ajuns la 855 centimetri și va continua să crească. Situația nu vă lasă nicio opțiune. Pe timpul nopții, râul poate atinge un nivel critic. Fac apel la toate persoanele din zonele inundate să-și părăsească imediat casele", a declarat primarul Salmin.

Kazahstanul, de asemenea afectat

Președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a descris inundațiile ca fiind unul dintre cele mai grave dezastre naturale din Kazakhstan din ultimii 80 de ani. Acesta a cerut autorităților țării să fie pregătite pentru oferirea de ajutor celor afectați.

Intervenții și în zonele învecinate

Serviciile de urgență rusești au publicat imagini cu salvatori care intervin în sate folosind bărci și vehicule speciale. Inundațiile afectează mai multe regiuni din Munții Urali și vestul Siberiei, de la începutul primăverii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel