Evacuarea din avion în 90 de secunde. Dan Andrei, expert în navigație: Trebuie să scape prin fugă, altfel spus
Află în articol ce presupune procedura de evacuare a pasagerilor din avion în 90 secunde.
Dan Andrei, expert în navigație, a explicat la Antena 3 CNN ce presupune procedura de evacuare a pasagerilor în 90 secunde, aplicată și în cazul accidentului aviatic din Japonia, acolo unde două aeronave s-au ciocnit pe aeroportul Haneda din Tokyo.
"Acest termen de 90 secunde este determinat științific ca fiind suficient și este obligatoriu pentru certificarea aeronavelor. Adică o aeronavă care este încărcată la capacitate maximă, în situație de urgență trebuie să evacueze toți acești pasageri în 90 de secunde. Vreau să vă spun că în probele de certificare se fac versiuni diferite, adică se poate face evacuarea pe o singură parte, în condițiile în care de pildă avem un incendiu la unul dintre motoare sau avionul este înclinat pe o parte și nu se poate evacua pe cealaltă parte. Atunci, în 90 de secunde, indiferent de situație, și vreau să vă spun că în probele de certificare nu participă pasageri cunoscători, participă cetățeni oarecare, care să fie pentru prima dată într-un avion și trebuie să respecte mai departe instrucțiunile pe care le livrează echipajul de cabină.
Aceasta este menirea echipajului de cabină care este desemnat să asigure evacuarea pasagerilor în cazul unei urgențe și de asemenea să rezolve problemele incidentelor în timpul zborului. Gândiți-vă că sunt foarte mulți dintre ei care vor să-și ia bagajele, întârzie pentru că își deschid compartimentele de deasupra pentru ca să recupereze câte ceva. Este o activitate foarte intensă de coordonare din partea echipajului și de asemenea cu declanșarea echipamentelor de evacuare pentru că avioanele, fiind foarte înalte, au tobogane care ușurează evacuarea. Altfel, pasagerii nu ar avea nicio șansă să sară de la 15 metri și să scape neaccidentați. După evacuare, pasagerii trebuie să se îndepărteze cât mai repede de aeronava afectată ca să nu fie victime ulterioare ale accidentului. Trebuie să scape prin fugă, altfel spus", a declarat Dan Andrei.
"Japonia are un record fenomenal în ceea ce privește siguranța transporturilor"
Profesorul Graham Braithwaite, director de sisteme de transport la Universitatea Cranfield din Marea Britanie, a lăudat eforturile depuse de echipajul de cabină și de piloții avionului de la Japanese Airlines, scrie BBC.
"Japonia are un record fenomenal în ceea ce privește siguranța transporturilor", spune profesorul Braithwaite, în timp ce descrie JAL drept "lider mondial" în materie de siguranță.
"Evacuarea a avut succes și este o reamintire cât de mult s-a investit în pregătirea echipajului de cabină. Accentul lor este pe siguranță. Ei sunt ultimii oameni care au evacuat avionul și, la valoarea nominală, se pare că au făcut o treabă incredibilă", a spus acesta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News