Data publicării:

Eurovision 2017. Florin Chilian intră în luptă

Autor: Bogdan Bolojan | Categorie: Stiri
WhatsApp

Artistul Florin Chilian a anunțat că intră în cursa pentru Eurovision. În exclusivitate pentru DCNews, artistul a descris piesa cu care va intra în concurs. 

"Da, am să particip la Eurovision, în ediția din acest an organizată de TVR, cu o piesă căreia, firește, îi semnez muzica și textul.
Piesa am înregistrat-o aici, în România, cu români, în studioul Sound Expert, inginer de sunet fiind d-nul Ştefan Elefteriu. Un muzician în top 5 mondial la producție, post producție și master muzical.
Piesa nu este copiată.
Piesa nu este furată.
Aceasta piesă nu este "împrumutată".
Piesa este un fel de doină şi este cântată în limba română.
Problema cu această piesă este una singură şi anume:

Această piesă nu există!

Pentru că nimeni niciodată pe pământ nu a scris muzică preclasică, de cameră, pentru quartet de coarde şi voce, cu atât mai puțin cu voce Pop, la fel de corect ar fi să spun și că piesa aceasta nu ar trebui să existe pentru că unește doua lumi din universuri diferite. Poate și de aceea mi-au trebuit doi ani să-mi conving confrații muzicieni că se poate face așa ceva, împotriva tuturor credințelor domniilor lor și a educației muzicale pe care firește ca o aveau, motiv pentru care, în cele din urmă, a trebuit să o fac cu "dicteu".

La un moment dat, cineva chiar îmi spunea, cu maximă suficiență, că la vioară nu se cântă ca la chitară... pentru că: "Vioara este un instrument care are un băț cu păr pe el."

A durat... și a durut puțin dar... Am făcut-o! E gata!

Șapte ani am muncit la acest nou proiect muzical și nu regret nici măcar o secundă lucrul la acest nou album.

Album lansat la Festivalul George Enescu

Spun album pentru că toată munca aceasta a luat în cele din urmă forma unui album care va fi lansat anul acesta în toamnă, sub egida Institutului Cultural Român, în cadrul Festivalului George Enescu.

Vreau să mulțumesc pe această cale domnului Radu Boroianu, Președintele ICR și domnului Cristian Vasile Petcu, Secretar General al prestigioasei instituții, pentru onoarea pe care mi-au făcut-o dar și pentru deschiderea pe care au arătat-o față de această nouă dimensiune a muzicii, a cărei principală menire este, în opinia mea, eliminarea distanțelor dintre muzica cultă și "stradă", de a aduce noile generații mai aproape de muzica universală, către muzica de calitate.

Le multumesc deasemenea doamnelor Oana Marinescu şi Ana-Maria Onisei, de la Oma Vision, pentru receptivitate. Sunt onorat de susținerea acordată acestui proiect,
care nu putea găsi și primi un cadru de lansare mai potrivit precum prestigiosul Festival George Enescu, despre care ar fi inutil să mai adăugăm ceva.

O ediție pe vinil 

Materialul este deja trimis în Germania pentru că doresc să fac o ediție limitată pe vinil a albumului. Oamenii de la Schallplatten Schneid Technik GmbH - studioul unde se pregătește inițial trecerea către tehnologia de imprimare pe care o necesită un album de vinil - oamenii de acolo spuneam că sunt extrem de încântați de această muzică ce nu există. Acolo se execută operațiuni pur tehnice în vederea realizării matriței. Şi dacă, de obicei, masterul audio trebuie refăcut, de data aceasta, spre cinstea d-lui Ștefan Elefteriu, masterul a sunat perfect, nefiind necesară nici un fel de intervenție asupra lui. Cum spuneam, top 5 mondial!

Pe scurt, albumul este deja în proces de fabricație la Schallplattenfabrik Pallas GmbH din Germania, o fabrică cu care lucrează toți marii artiști ai lumii, de la U2 la Rolling Stones, sau cine mai doriți voi. Şi pentru că dânșii, la rândul lor, au fost uimiți de noutatea unei muzici atât de vechi și de frumusețea materialului muzical, ei deja se pregătesc ca în jurul datei de 1 februarie să-mi trimită primele plăci pentru ascultare.

Așteptări de la concurs

Vă spun toate acestea plecând de la mult prea românească premisă conform căreia "Nimeni nu e profet în țara lui". Şi vă recunosc sincer că nu am așteptări exagerate de la acest concurs, în pofida noutății muzicale absolute și a frumuseții piesei trimisă de mine la ediția din acest an a Eurovision.

Mai exact, mă bucur pur şi simplu de întâmplare. Că se întâmplă asta. Mă aștept să placă doar câtorva, să o îndrăgească tot câțiva, să uimească pe altcineva dar, mai presus de asta, mă aștept ca toți să ne bucurăm de muzică, de tot ce înseamnă ea.

Să ascultăm muzica, să ne umplem auzul şi sufletele cu ea și să lăsăm ca tot ce unește și alină muzica să se întâmple. Iar lipsa armoniei și ura de care suferă prea din plin societatea noastră mai ales acum să dispară ca prin farmec, fie și numai pentru o clipă.
Să lăsăm, fie şi pentru o clipă, muzica să ne vindece.

Şi, dacă în 1974, ABBA a făcut o minune, devenind un fenomen muzical global și datorită ediției din acel an a Eurovision, de ce să nu credem că și de aici, din România, poate pleca un asemenea fenomen?
De ce să nu credem în minuni?!
În definitiv, 100 de mii de oamenii cântând de nota zece despre minuni s-au mai văzut aici în România și tot eu scrisesem muzica și textul," a spus Florin Chilian în exclusivitate pentru DCNews.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel