Data actualizării:
Data publicării:

Europarlamentarul Andi Cristea, la Summitul Bunei Guvernări, subiect important: Există o cale sigură pentru a păstra o relaţie sănătoasă

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

Europarlamentarul Andi Cristea, vicepreşedinte al Comisiei pentru politică externă a Parlamentului European, a spus, joi, că acceptarea responsabilităţilor şi investiţia în cooperarea internaţională reprezintă o cale sigură pentru a păstra o relaţie sănătoasă între cele două maluri ale Atlanticului.

'Ştiu că sunt persoane atât în Europa, cât şi în SUA care îşi fac griji pentru viitorul NATO şi al legăturii transatlantice. Salut mesajele cheie care au fost transmise de către partenerii americani, care spun, pe scurt, că NATO e important, europenii se pot baza pe noi (n.r. - pe SUA). Mi se pare un lucru foarte liniştitor pentru români şi europeni. Cred că există o cale sigură pentru a păstra o relaţie sănătoasă şi puternică între cele două maluri ale Atlanticului: toţi trebuie să ne acceptăm responsabilităţile şi să investim în cooperare la nivel internaţional. Desigur, asta înseamnă şi că Europa trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru propria securitate', a precizat el, în cadrul Summitului Bunei Guvernări, organizat de Strategikon.

Andi Cristea a menţionat că NATO rămâne cea mai puternică şi eficientă alianţă militară din lume, în timp ce UE poate fi privită ca o organizaţie regională. În acest context, el a subliniat importanţa complementarităţii.

'Dorim complementaritate între UE şi NATO, atunci când vorbim despre apărarea la nivel european. De asemenea, este important să nu existe suprapunere între cele două organizaţii', a spus el. Europarlamentarul român a arătat că ambele organizaţii împărtăşesc aceleaşi valori şi obiective. Totodată, el a remarcat faptul că, după ce Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană, 70% din totalul capabilităţilor şi cheltuielilor NATO vor proveni din afara UE.

[citeste si]

'Este evident, dacă urmărim datele, că 90% dintre cetăţenii europeni trăiesc sub umbrela NATO. Deci, în esenţă, NATO înseamnă statele membre UE, plus Islanda, Norvegia, SUA şi Canada. Bineînţeles, statele şi ambele organizaţii se confruntă cu aceleaşi provocări, atât la est, cât şi la sud', a adăugat el. De asemenea, Cristea a susţinut că, în ultima perioadă, s-au făcut progrese semnificative în ceea ce priveşte cooperarea NATO-UE, informează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel