Europarlamentarii USL vor întocmirea unui nou raport MCV. De ce ar accepta Barroso
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Barroso dece
Barroso dece

Europarlamentarii USL nu-și mai manifestă nemulțumirile față de raportul MCV pe Justiție doar la modul declarativ, ci vor să facă un demers în interiorul Parlamentului European. Reprezentanții PNL și PSD în PE se întâlnesc luni pentru a lua o decizie cu privire la modalitatea de contestare a documentului întocmit de Comisia Europeană. Europarlamentarul Cătălin Ivan a confirmat pentru DeCe News că se dorește atacarea conținutului "superficial" al raportului, fiind luată în vedere și opțiunea creării unui nou document.

"Este clar că este un document partizan şi neechilibrat. Avem posibilitatea unei rezoluţii. Avem posibilitatea de a iniţia o dezbatere în Parlamentul European sau de a pune nişte întrebări Comisiei Europene", a spus europarlamentarul social-democrat Corina Crețu, sâmbără seara, la Digi 24.

La rândul său, Cătălin Ivan susține ipoteza prezentată de colega sa din PE și spune, cu referire la formula folosită de purătorul de cuvânt al CE, Mark Gray, că un nou raport nu ar fi corectarea unei erori, ci o clarificare.

"Vom ataca dur raportul pentru că este superficial și nu prezintă realitatea. Există varianta solicitării de întocmire a unui nou document. Mă aștept, de asemenea, ca dl. Gray să iasă public și să-și ceară scuze", a declarat Cătălin Ivan pentru DeCe News.

Aprobarea cererii europarlamentarilor USL ar însemna ca procesul analizei CE să se reconstruiască în unele etape, ceea ce ar dura un oarecare timp. Una dintre cerințele reprezentanților PNL și PSD în PE este aceea ca un eventual nou raport să respecte itinerariul oficial prestabilit, și raportul MCV să ajungă întâi la Guvern, și mai apoi făcut public. Funcționarii CE, în frunte cu Jose Manuel Barroso, prezintă șanse slabe de a digera o astfel de propunere, care ar echivala cu asumarea unei greșeli la nivel înalt. Iar greșelile rectificate până acum nu au fost asumate corespunzător la gradul de eroare (subiectul miniștrilor din cabinetul Ponta cercetați penal), ci au fost transformate diplomatic la rangul de clarificări. La opțiunea aprobării unui nou raport, președintele CE ar putea avea în vedere doar relația de bună colaborare pe care a afișat-o în ultima vreme cu premierul Victor Ponta, cu care se va întâlni luni.

Traian Băsescu i-a atenționat public pe europarlamentarii USL, în timpul unei conferințe de presă desfășurată astăzi, că înainte să desfășoare o campanie în PE ar trebui să citească integral conținutul documentului "temeinic și corect".

Nemulțmirile liberalilor și social-democraților cu privire la raportul MCV pe Justiție pentru România, făcut public miercuri, vizează în special subiectul miniștrilor cercetați penal și cel al parlamentarilor incompatibili, dar și pasajul conform căruia presa a hărțuit anumiți oameni din sistemul juridic. Scepticismul din jurul raportului a luat proporții ulterior, din pricina unei gafe a Comisiei Europene, care a menționat în cadrul analizei sale existența a trei miniștri din cabinetul Ponta cercetați penal, pentru ca mai apoi să vină cu o erată ce reducea numărul demnitarilor anchetați de procurori la doi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel