Europarlamentare 2019. Cele mai recente proiecţii indică scăderea diferenţei dintre popularii şi socialiştii europeni
Autor: Eduard Pascu | Publicat pe: 29 mai 2019, 09:19
WhatsApp
Proiecţiile rezultatelor alegerilor pentru Parlamentul European din 23-26 mai publicate marţi seară la ora 19:06 (ora 16:06 GMT) au confirmat pierderile principalelor două grupuri politice de centru-stânga şi centru-dreapta şi progresele realizate de liberali şi de Verzi, potrivit site-ului www.election-results.eu.

Partidul Popular European (PPE, centru-dreapta) este acum creditat cu 178 de locuri, mai puţine cu 38 în comparaţie cu fostul Parlament European, în timp ce Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) ar fi câştigat 153 de locuri, mai puţine cu 32 decât în precedentul legislativ european, ceea ce înseamnă că principalele două grupuri nu mai deţin tradiţionala majoritate cumulată, potrivit rezultatelor parţiale.

Grupul liberal ALDE a obţinut câştiguri semnificative, ajungând la 105 locuri potrivit ultimelor estimări, printre care se numără şi cele de pe lista 'Renaissance' a preşedintelui francez Emmanuel Macron. 

Grupul Verzilor se află pe locul al patrulea, cu 69 de locuri, urmat de grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR), cu 63 de locuri.

Grupul Europa Naţiunilor şi a Libertăţii (ENF), care include Adunarea Naţională a lui Marine Le Pen şi Liga lui Matteo Salvini, ar creşte de la 37 la 58 de locuri, în timp ce grupul populist Europa Libertăţii şi a Democraţiei Directe (EFDD), în care se află şi Mişcarea 5 Stele din Italia şi în care ar urma să intre noul Partid Brexit, al lui Nigel Farage, creşte de la 42 la 54 de locuri.

Prezenţa la vot estimată la nivelul UE se menţine la 50,97%, bazată pe estimări din toate cele 28 de state membre. Rata cea mai mare a prezenţei la vot, de 88,47%, s-a înregistrat în Belgia, ţară unde votul este obligatoriu, iar cea mai mică în Slovacia, de 22,74%. 

Ultimele proiecţii la nivel european au la bază rezultatele finale din 13 ţări (Austria, Cehia, Croaţia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Luxemburg, Polonia, Regatul Unit, Slovacia), rezultate parţiale din 14 ţări (Belgia, Bulgaria, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Olanda, Portugalia, România, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria) şi estimările din Irlanda. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?