Data publicării:

Europarlamentare 2019. Bulgaria: Intelectuali îşi îndeamnă compatrioţii să susţină principiile democraţiei

Autor: Eduard Pascu | Categorie: Arhiva
WhatsApp

Peste 500 de intelectuali bulgari îşi îndeamnă compatrioţii să susţină cu fermitate principiile democraţiei şi valorile liberale consfinţite de tratatele fondatoare ale Uniunii Europene, cum sunt libertatea, egalitatea, drepturile omului şi protecţia mediului, într-o scrisoare deschisă publicată miercuri, în perspectiva alegerilor europarlamentare care au loc duminică, dar şi a zilei naţionale a culturii şi educaţiei marcată vineri în Bulgaria, transmite BTA.

Semnatarii - 525 de profesori universitari, cercetători, scriitori, regizori, translatori şi artişti, dintre care unii trăiesc în afara Bulgariei - îşi exprimă profunda îngrijorare faţă de "creşterea polarizării în Bulgaria şi în străinătate, ascensiunea ultranaţionalismului care exploatează şi aprofundează divizările din societate şi încercările unor grupuri de interese de a şterge liniile de demarcaţie dintre statul laic şi dogmele religioase". 

Autorii scrisorii se declară totodată preocupaţi de faptul că forţele ultraconservatoare şi populiste beneficiază de un sprijin financiar solid în încercările lor de a anula progresele obţinute în ultimele decenii în ce priveşte drepturile omului şi libertăţile democratice. "Cercetarea academică şi ştiinţifică este respinsă şi substituită de mesaje propagandiste, ONG-uri, profesori universitari, ziarişti, susţinători ai drepturilor omului şi alţi reprezentanţi ai societăţii civile sunt ţinta atacurilor, tratatele internaţionale privind drepturile omului ratificate de Bulgaria cu ani în urmă sunt puse sub semnul întrebării", notează semnatarii.

Aceştia avertizează că social-media sunt folosite pentru a manipula opinia publică, pentru a răspândi ştiri false şi pentru a induce teamă. "Armate de troli şi boţi promovează online poziţii extreme, deghizaţi în vocile societăţii civile. Încrederea în instituţiile publice şi în sursele tradiţionale de informaţie este subminată. Discursul public este radicalizat. Vocile calme şi raţionale sunt înăbuşite constant de declaraţii senzaţionaliste, care fac apel la temerile şi emoţiile cele mai profunde ale oamenilor. Discursul urii se răspândeşte nestingherit", denunţă semnatarii.

Remarcând că Bulgaria "se îndepărtează de opţiunea sa de civilizaţie din ultimele decenii, de calea democratică de dezvoltare şi de orientarea proeuropeană", ei amintesc că aceste tendinţe se înscriu într-un model global, descris într-o altă scrisoare deschisă publicată în ianuarie de 30 de intelectuali proeminenţi din mai multe state europene, care au atras atenţia că Europa se confruntă cu cea mai mare ameninţare la adresa existenţei sale din anii 30 şi le-au cerut concetăţenilor lor să ia poziţie în favoarea principiilor democraţiei liberale şi a valorilor europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel