Data publicării:

Europa merge bine: Șapte argumente

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
europa merge bine dece
europa merge bine dece

Economia Europei este sângerândă și cât mai multe voci spun că bătrânul continent este în declin. Financial Times se întreabă dacă lucrurile merg în Europa chiar atât de prost pe cât se crede și enumeră câteva argumente împotriva imaginii apocaliptice descrise de unele analize, cifre sau opinii.

- Rata șomajului din Spania este mai mare ca niciodată, aproape 6 milioane de oameni neavând o slujbă. Media de viață din Spania este însă acum de 82 de ani, cu șapte ani mai mult decât în 1980. Venitul mediu al spaniolilor este dublu față de anul 1980. În multe țări ale Europei viața a devenit mai plăcută. De exemplu, rata criminalități a scăzut în majoritatea țărilor vestice, în pofida crizei. Străzile Marii Britanii nu au mai fost de 30 de ani așa de sigure cum sunt acum, arată Biroul Național de Statistică al Marii Britanii, scrie Simon Kuper, editorialist Financial Times.

- Viața celor mai mulți europeni nu este afectată de recenta criză a zonei euro. Un nou medicament pentru cancerul de sân produce adesea mai multă bucurie decât un nou premier. Totodată, șase din cele zece ultime poziții din topul celor mai corupte țări sunt din Europa. CIA a organizat un clasament cu 136 de țări, pentru egalitatea de venituri, și primele 17 erau din Europa.

- Intelectualul american Thomas Friedman spunea adesea că India și China ”ne mănâncă prânzul”. Dar o abordare mai precisă ne arată că India și China ne pregătesc prânzul. Cu cât devin mai bogate, cu atât își vor permite produsele noastre de ultimă generație, camerele de hotel, universitățile etc.

- Trebuie remarcat și cât de bine au rezistat democrațiile europene în ultimii cinci ani de criză. În 1981, când s-au tras focuri de armă în parlamentul din Spania, spaniolul de rând încă își făcea griji cu privire la o lovitură a fasciștilor. Astăzi, fiecare țară din vestul Europei este o democrație sigură. Contrar predicțiilor, extrema dreaptă europeană nu a căpătat amploare în anii de criză, arată o cercetare a grupului londonez Counterpoint. Totodată, Europa nu a mai fost supusă vreunei atrocități teroriste de la cea din 2005.

- Acum 10 ani, intelectualii americani anticipau că antisemiții și musulmanii răzbunători vor sfâșia Europa. Într-adevăr, în 2004, ambasadorul american în UE, Rockwell Shnabel, spunea că antisemitismul continental a ajuns la nivelul îngrijorător al celui din 1930. Afirmația a fost mereu catalogată drept ridicolă, dar ridiculozitatea sa ar trebui acum să fie limpede și pentru Schnabel.

- Următoarele conflicte militare n-ar trebui să implice Europa. Dacă Iran, Coreea de Nord sau Taiwan vor exploda, Europa nu va fi acolo, pentru că îi lipsește forța armată marină. Anul trecut, pentru prima oară în ultimii, Asia a depășit Europa la cheltuielile pentru apărare. Experții în apărare deplâng impotența bătrânului continent. Dar pe de altă parte, guvernele cu armate puternice își supraestimează mereu capacitățile de controlare a unui război și se lasă ademeniți în aventuri oribile. Asta nu se va întâmpla cu Europa. Desigur, cei 400 de milioane de vest-europeni nu vor conduce lumea din nou, dar nici nu vor asta.

- Când Serbia și Kosovo au făcut pace, a fost un semn că ceva remarcabil se întâmplă aici. Poate că UE își merită cu prisosință premiul Nobel pentru pace.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel