Europa înregistrează un nou record la achiziția de gaz rusesc. Bruxelles către guverne: Nu mai cumpărați
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Numai în februarie, țările UE au importat 2 miliarde de metri cubi de gaz lichefiat din Rusia. 

Europa continuă să achiziționeze gaz natural lichefiat din Rusia în cantități record: după vârful de 22 de miliarde de metri cubi de GNL importat pe navă anul trecut, fluxurile continuă să fie susținute și în 2023: în februarie, potrivit Greg Molnar, analist la Agenția Internațională pentru Energie (IEA), țările UE ar fi primit o cantitate record de 2 miliarde de metri cubi de gaz lichefiat din Rusia.

Un comerț care rămâne înfloritor în ciuda remorcherului energetic dintre Bruxelles și Moscova. Prea prosper totuși pentru Comisia Europeană, care a lansat un apel către guverne: nu mai cumpărați și nu mai avem noi contracte de aprovizionare cu Rusia.

"Putem și trebuie să scăpăm complet de gazul rusesc cât mai curând posibil, ținând mereu cont de securitatea noastră aprovizionării. Încurajez toate statele membre și toate companiile să nu mai cumpere gaz rusesc și să nu semneze noi contracte cu Rusia odată ce acestea expiră”, a declarat comisarul european pentru energie, Kadri Simson, într-o audiere în Parlamentul European. ”Angajamentul de a nu reînnoi contractele existente cu Rusia este cea mai bună modalitate de a oferi o asigurare pe termen lung partenerilor noștri de încredere că cererea va rămâne semnificativă”, a spus Simson. ”Vom continua și ne vom extinde eforturile de diversificare în întreaga lume și de a asigura aprovizionarea de încredere în Europa”, a spus comisarul, potrivit Europa Today.

În 2022, UE aproape și-a dublat achizițiile de gaze din țări terțe, comparativ cu 2021. Două treimi din creșterea acestor achiziții a fost posibilă datorită importurilor din SUA. Au contribuit și Qatar, Egipt, Angola și Norvegia. Dar diversificarea surselor nu a fost suficientă pentru a acoperi nevoile UE, mai ales pentru a garanta stocuri suficiente de gaze pentru a face față iernii actuale fără riscuri. De aici și creșterea importurilor și din Rusia. 

Deși UE cere guvernelor să se descurce fără gazul rusesc, experții nu sunt atât de optimiști cu privire la viitor. Dacă Europa nu a rămas fără gaz anul acesta, meritul se datorează și unor factori precum comenzile mai scăzute solicitate de China, principalul cumpărător de GNL din lume, și temperaturilor deosebit de blânde de iarnă.

O situație favorabilă care s-ar putea să nu apară și iarna viitoare. Agenția Internațională pentru Energie a avertizat că, dacă Beijingul revine la tezaurizarea gazului lichefiat așa cum a făcut înainte de Covid (ceea ce este foarte probabil), iar temperaturile iernii următoare ar fi deosebit de dure, Europa nu ar putea face față penuriei de gaze.

Acesta este motivul pentru care guvernele UE (inclusiv Franța, Belgia și Spania, care au acoperit 80% din achizițiile rusești de GNL în februarie) este puțin probabil să întrerupă complet legăturile energetice cu Moscova. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel