Data publicării:

Europa de Est, marginalizată în cursa pentru funcțiile de top ale UE și NATO

Autor: Mihai Preda | Categorie: Politica
WhatsApp
Premierul Olandei, Mark Rutte. Sursa: Agerpres
Premierul Olandei, Mark Rutte. Sursa: Agerpres
Țările din Europa de Est se tem că vor fi din nou trecute cu vederea în ceea ce privește ocuparea funcțiilor de conducere ale Uniunii Europene și NATO, odată cu redistribuirea acestora din cursul acestui an.

Numirea probabilă a premierului olandez Mark Rutte drept noul șef al NATO în această vară a fost aprobată de Washington, Londra, Paris și Berlin. Cu toate acestea, printre mulți dintre membrii mai noi ai alianței, în special cei care se învecinează cu Rusia, Belarus și Ucraina, vestea a fost primită cu mult mai puțină căldură, relateză POLITICO.

"Ce credibilitate morală are acest tip?" a declarat fostul președinte estonian Toomas Hendrik Ilves, subliniind faptul că Olanda nu și-a îndeplinit angajamentul NATO de a aloca 2% din PIB pentru apărare în cei 13 ani de mandat ai lui Rutte ca prim-ministru.

Alți candidați pentru această poziție au fost președintele român Klaus Iohannis, al cărui guvern a NATO cu privire la potențiala sa candidatură în februarie, și prim-ministrul estonian Kaja Kallas, care nu și-a depus candidatura, dar și-a exprimat interesul anul trecut.

"Dacă ne gândim la un echilibru geografic, va fi al patrulea secretar general al NATO din Olanda", a declarat Kallas săptămâna trecută pentru podcastul Power Play al POLITICO. "Și atunci apare întrebarea [dacă] există țări de prim rang și țări de rang doi în NATO."

"Suntem egali sau nu suntem egali? Deci, aceste întrebări încă rămân", a adăugat ea.

Țările din Europa de Est au deținut puține dintre funcțiile de conducere ale UE și NATO de când marea lor majoritate a aderat la cele două instituții în 2004, la aproximativ 15 ani după căderea Cortinei de Fier.

Polonia este singura țară din regiune care a obținut o poziție înaltă în cadrul blocului comunitar. Fostul (și actualul) prim-ministru Donald Tusk a ocupat un mandat de președinte al Consiliului European, iar Jerzy Buzek, un alt fost prim-ministru polonez, a condus Parlamentul European timp de trei ani, aproximativ jumătate de mandat.

În prezent, cel mai înalt oficial est-european din UE este Valdis Dombrovskis, un leton care a fost pus responsabil cu portofoliul puternic al comerțului după ce predecesorul său, politicianul irlandez Phil Hogan, a demisionat în urma unui scandal. Mircea Geoană din România este secretarul general adjunct al NATO.

"Din momentul extinderii [din 2004], în Europa Centrală și de Est locuiesc 110 milioane de oameni", a declarat Ilves. "Există cinci poziții importante în UE și NATO, iar acestea se rotesc la fiecare cinci ani, deci în total sunt 25 de funcții. În acest timp, 20% din UE primește 7% din funcții."

Pe lângă numirea pentru NATO, preconizată să aibă loc până la summitul liderilor de la Washington din această vară, funcțiile de conducere ale UE vor fi redistribuite anul acesta, după alegerile pentru Parlamentul European din luna iunie. Se preconizează ca președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, fost ministru german al apărării, să primească un nou mandat. Însă cursa pentru celelalte posturi - președintele Consiliului European, președintele Parlamentului European și diplomatul șef al UE, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe - rămâne deschisă.

Ministrul de externe al Poloniei, Radosław Sikorski, a fost vehiculat ca posibil comisar pentru Apărare, o poziție nouă pe care von der Leyen a declarat că o va crea în cadrul unui al doilea mandat. Atât Kallas, cât și ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis, sunt văzuți ca potențiali candidați din zona baltică pentru posturi în cadrul UE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel