Europa a expulzat anul acesta peste 400 de spioni ruși
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la cottonbro studio/ Pexels
Fotografie de la cottonbro studio/ Pexels
Un înalt oficial britanic de informații a declarat miercuri că țările europene au expulzat anul acesta sute de oficiali ruși despre care se crede că ar fi fost spioni.

”În acest an, o campanie concertată a văzut un număr masiv de oficiali ruși expulzați din țări din întreaga lume, inclusiv peste 600 din Europa, dintre care peste 400 considerăm că sunt spioni”, a spus oficialul britanic de informații, Ken McCallum, într-un discurs la sediul MI5.

McCallum a spus că aceasta este ”cea mai semnificativă lovitură strategică” împotriva serviciilor de informații ruse din istoria europeană recentă, pe lângă valuri coordonate de sancțiuni, potrivit Urdu Point.

”Am continuat să lucrăm intens pentru a face din Marea Britanie cel mai greu mediu de operare posibil pentru acțiunile secrete rusești”, a declarat el. McCallum a subliniat, de asemenea, că Marea Britanie a refuzat și 100 de cereri de viză diplomatică din motive de securitate națională.

”Marea Britanie trebuie să fie pregătită pentru agresiunea rusă în anii următori”, a adăugat el.

Cazuri de spionaj pentru Rusia. Un gardian britanic și doi frați suedezi, condamnați pentru vânzarea informațiilor

Un agent de securitate a recunoscut că a spionat pentru Rusia în timp ce lucra la Ambasada Marii Britanii la Berlin. Procurorii au susținut că David Smith, în vârstă de 58 de ani, a vrut să pericliteze integritatea Regatului Unit și ambasadei unde a lucrat timp de opt ani. Britanicul a fost acuzat că a colectat informații despre ambasadă și că a scurs documente secrete.

Smith a pledat vinovat la instanța din Old Bailey pentru opt acuzații în temeiul Actului Secretelor Oficiale. Se crede că ar fi vrut să locuiască în Rusia sau Ucraina în perioada în care a transmis informații secrete, începând din mai 2020. Procurorii au concluzionat că acesta a fost mânat de o ură intensă față de țara sa și a fost înfuriat de arborarea drapelului Curcubeu în sprijinul comunității LGBT.

El a fost arestat în august 2021 și au fost găsiți 800 de euro (700 de lire sterline) în numerar în casa sa din Potsdam, Germania. Smith, care acum nu are un domiciliu fix, a pledat vinovat la acuzațiile aduse pe 4 noiembrie. Banii au fost ridicați vineri, după ce corpul acuzării, care a indicat că nu va solicita un proces pentru a noua faptă pe care a negat-o.

Smith va fi condamnat la o dată ulterioară și riscă până la 14 ani de închisoare.

Doi frați care au lucrat pentru serviciile suedeze, acuzați de spionaj pentru Rusia

Doi frați au fost acuzați în Suedia de spionaj pentru Rusia pe o perioadă de 10 ani, au anunțat procurorii. Ambii au lucrat pentru serviciile de securitate din Suedia, iar unul era manager senior la o agenție guvernamentală când a fost arestat anul trecut. Anchetatorii au confiscat telefoane mobile, un hard disk spart și note care detaliază tranzacții cu numerar și aur. Suspecții neagă orice faptă greșită, au declarat avocații apărării presei locale.

Se crede că Peyman Kia, în vârstă de 42 de ani, și Payam Kia, în vârstă de 35 de ani, au lucrat împreună pentru a transmite informații serviciului militar de informații al Rusiei, GRU. Bărbații au fost arestați la sfârșitul anului 2021 și de atunci sunt în arest.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel