Eurodeputatul Eugen Tomac vrea negocierea PNRR cu două priorități pentru cetățeni: bani pentru panouri fotovoltaice și vouchere pentru lemne de foc
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
 Eugen Tomac, presedintele PMP
Eugen Tomac, presedintele PMP
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, eurodeputatul Eugen Tomac a declarat că este imperativ necesară o renegociere a actualului PNRR inclusiv introducerea în acest program a două măsuri de sprijin pentru cetățenii României, măsuri considerate de acesta drept soluții la criza energetică din contextul actual.

”Ce putem și trebuie să cerem la Bruxelles pentru România! Coaliția de la putere va solicita Comisiei Europene renegocierea PNRR. Sunt câteva soluții pe care eu, dacă aș negocia în numele României, le-aș propune în acest context fără precedent. Valul de scumpiri pune la grea încercare viața a milioane de români”, scrie Eugen Tomac

Acesta continuă: ”în acest context avem nevoie de două acțiuni urgente”, enumerând două soluții pe care el le consideră necesare pentru cetățenii români și anume:

”1. Alocarea a 3 miliarde de euro pentru instalarea de panouri foto-voltaice prin programul “Casa Verde”.

O astfel de măsură ar ajuta un milion de gospodării prin reducerea cu cel puțin 50% a valorii facturilor pentru apartamentele și casele din România care folosesc centrale pe gaz. De asemenea, ar scădea dependența totală de gazul rusesc.

2. Alocarea a 500 milioane de euro pentru acordarea unor vouchere în valoare de 1500 lei pentru achiziția de lemn de foc de către gospodăriile cu venituri mici. Un asemenea buget ar acoperi necesarul pentru minimum trei milioane de gospodării.

Din păcate, noi nu excelăm la a implementa în perioade scurte de timp proiecte ce implică sume mari de bani. Însă putem feri populația de șocul scumpirilor prin aceste două măsuri absolut necesare”, a scis acesta pe pagina sa de Facebook.

Citește și...

Guvernul Poloniei îndeamnă cetățenii să adune lemne din păduri pentru a face față crizei energetice

Autoritățile din Polonia le-au reamintit vineri cetățenilor că pot să găsească lemn de foc din păduri pentru a se încălzi pe fondul creșterii costurilor energetice din țară. 

Guvernul a spus că ia măsuri pentru a facilita colectarea lemnelor de foc pentru oameni, în efortul de a reduce presiunea creată de facturile vertiginoase la energie și de lipsa de cărbune.

”Este întotdeauna posibil, cu acordul pădurarilor, să colectăm ramuri pentru combustibil”, a spus ministrul adjunct al Climei și Energiei Edward Siarka.

Potrivit publicației Euronews, oponenții partidului de guvernământ ”Lege și Justiție” au afirmat că aceste comentarii au demonstrat eșecul guvernului asupra deținerii controlului asupra economiei în general.

Inflația din Polonia a urcat la 14% în ultimele săptămâni, prețurile combustibililor atingând 8 zloți (1,87 dolari) pe litru. Salariul mediu lunar în Polonia este de aproximativ 7110 zloți (1800 USD).

Lemne din pădure, dar nu fără permisiunea pădurarilor

Vorbind pentru postul de televiziune polonez Polsat, purtătorul de cuvânt al Pădurilor de Stat Michał Gzowski le-a reamintit celor care doresc să strângă lemne că trebuie să obțină mai întâi permisiunea de la unitatea forestieră locală. 

”Chiar și un telefon este suficient”, a spus el, dar a adăugat că oamenii pot lua doar lemne de foc deja întinse pe pământ și nu pot tăia copaci.

Guvernul prim-ministrului Mateusz Morawiecki dă vina pe invazia rusă a Ucrainei pentru creșterea costurilor, numind-o ”Putinflacja” sau ”Putinflație”.

Citește întreaga știre aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel