Eurodeputaţii votează o rezoluţie referitoare la consecinţele falimentului companiei Thomas Cook
Eurodeputaţii reuniţi în plen la Strasbourg au printre punctele agendei de joi votarea unei rezoluţii prin care se solicită ajutor pentru lucrătorii şi consumatorii afectaţi de falimentul companiei Thomas Cook, cel mai vechi operator de turism din lume.
Thomas Cook a anunţat intrarea în faliment în data de 23 septembrie, după ce nu a putut strânge fondurile necesare pentru supravieţuire, în condiţiile în care datoriile depăşeau 1,7 miliarde de lire sterline. Compania a ajuns în această situaţie după ce creditorii au ameninţat că se vor retrage dintr-un acord de salvare care a fost negociat timp de mai multe luni.
Afectat de datoriile mari, competiţia online şi incertitudinea geopolitică, Thomas Cook avea nevoie de finanţări suplimentare în valoare de 200 milioane de lire sterline (227 milioane euro), pe lângă pachetul de 900 milioane lire sterline convenit deja, pentru a evita falimentul, însă până la urmă Thomas Cook nu a reuşit să găsească fondurile necesare.
Înfiinţată în anul 1841, compania deţinea hoteluri, staţiuni turistice, companii aeriene şi nave de croazieră. La data anunţului de intrare în faliment, nu mai puţin de 600.000 de turişti din întreaga lume au fost blocaţi în vacanţele organizate de Thomas Cook. 150.000 dintre ei erau britanici.
Grupul Thomas Cook avea 22.000 de angajaţi la nivel mondial, dintre care 9.000 numai în Marea Britanie, care şi-au pierdut locul de muncă odată cu falimentul companiei, care a afectat totodată pieţe mari de turism precum cele din Spania, Grecia şi Turcia. De altfel, toate filialele Thomas Cook din alte trei ţări europene - Germania, Austria şi Polonia - au declarat falimentul, informează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News