Eurodeputații propun prelungirea valabilității certificatului digital COVID-19 pentru încă 12 luni
Deputații europeni din Comisia pentru libertăți civile (LIBE) din Parlamentul European au votat pentru prelungirea valabilității certificatului digital COVID-19 pentru încă 12 luni.
Joi, Comitetul pentru Libertăți Civile a aprobat propunerile de menținere a cadrului certificatului digital COVID al UE pentru încă un an, potrivit comunicatului.
Propunerea a fost aprobată cu 48 de voturi pentru, 16 împotrivă și 0 abțineri
Pentru a se asigura că cetățenii UE pot beneficia de dreptul lor la liberă circulație, indiferent de evoluția pandemiei de COVID-19, Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne a aprobat două propuneri pentru a prelungi sistemul UE de certificat digital COVID (EUDCC) pentru încă 12 luni.
Pe lângă extinderea valabilității schemei EUDCC până la 30 iunie 2023, modificările permit, de asemenea, statelor membre să acorde certificate de testare bazate pe noi tipuri de teste de testare a antigenului.
Revizuire după șase luni
Deputații au modificat propunerile pentru a sublinia că statele membre ar trebui să evite restricții suplimentare privind libertatea de mișcare pentru deținătorii de EUDCC, cu excepția cazului în care este absolut necesar.
Dacă sunt necesare restricții, acestea ar trebui să fie limitate și proporționale, pe baza ultimelor recomandări științifice din partea Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) și a Comitetului UE pentru Securitatea Sănătății.
De asemenea, aceștia solicită Comisiei să evalueze dacă schema EUDCC este necesară și proporțională la șase luni de la prelungirea sa. Deputații europeni doresc să scurteze perioada de aplicare a Regulamentului de îndată ce situația epidemiologică o permite.
Crearea Certificatului UE Digital COVID (EUDCC) a fost adoptată în iunie 2021 pentru a facilita libera circulație în Europa în timpul pandemiei, pentru o perioadă limitată de 12 luni.
Raportorul Juan Fernando López Aguilar (S&D, ES) a declarat: „Cu un an în urmă, am pus în aplicare certificatul UE digital COVID, astfel încât restricțiile naționale unilaterale să nu pună în pericol dreptul la liberă circulație și egalitate.
Am vrut să prevenim discriminarea între țările de origine și am dorit ca acest regulament să fie limitat în timp. Cu toate acestea, putem scăpa de ea doar odată ce pandemia s-a încheiat. Întrucât nu sa încheiat încă, extindem valabilitatea schemei și solicităm experților să evalueze situația în șase luni. Acum, oamenii călătoresc din nou peste granițe în Europa, ceea ce arată că regulamentul funcționează.”
Pașii următori
Decizia Comitetului pentru Libertăți Civile de a deschide negocierile cu Consiliul asupra propunerii legislative va fi anunțată în deschiderea sesiunii plenare de săptămâna viitoare la Strasbourg. Dacă există o obiecție, decizia va fi supusă la vot joi, 5 mai.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News