Data actualizării:
Data publicării:

EUROBAROMETRU. Care este încrederea românilor în UE

Autor: Mariana Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Comisia Europeana
Comisia Europeana

Încrederea românilor în Uniunea Europeană se situează peste media europeană, deși a coborât la 52%, la 10 ani de la aderare.  Doi din trei români consideră că vocea Uniunii Europene contează pe plan mondial.

Încrederea românilor în UE a coborât la 52%, dar se situează peste media europeană, de 36%, arată ultimele date ale Eurobarometrului, prezentate de Angela Cristea, șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România.

La momentul aderării, încrederea românilor în UE se situa la 65%, față de încrederea în UE din vechile statele membre, care urcase în primăvara anului 2007 la 55%, de la 42% în toamna anului precedent.

 În ceea ce privește viitorul Europei, românii își mențin viziunea mai optimistă, cu 67%, față de media europeană de 50%.

Raportul național mai relevă că susținerea priorităților Uniunii Europene rămâne ridicată în rândul românilor, ea înregistrând valori între 55% în ceea ce privește Uniunea economică și monetară și 77% pentru libera circulație a persoanelor, respectiv dreptul de a locui, munci sau studia în oricare stat membru.

De asemenea, două treimi dintre români declară că se simt cetățeni europeni, iar trei cincimi dintre respondenți apreciază ca realiste obiectivele Strategiei Europa 2020 privind ocuparea forței de muncă în cadrul segmentului de vârstă 20-64 ani.

Doi din trei români se declară în favoarea politicilor comunitare

De asemenea, doi din trei români consideră că vocea Uniunii Europene contează pe plan mondial și se declară în favoarea unei politici externe comune.

Valorile care reprezintă cel mai bine Uniunea Europeană, în viziunea românilor, sunt drepturile omului (38%), democrația (32%) și pacea (27%).

Nu în ultimul rând, românii apreciază că geografia este cel mai bun liant pentru sentimentul de comunitate dintre cetățenii europeni (23%), aceasta fiind urmată de valori, respectarea statului de drept și solidaritatea cu regiunile mai sărace (18%) și de sistemul de îngrijire a sănătății, educația și pensiile (17%).

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel