Data publicării:

Eugen Tănăsescu: Când vorbiți de salariile profesorilor, nu uitați că sunt aceleași și la preoți. Nu-s „uriașe"

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp
Eugen Tănăsescu
Eugen Tănăsescu

Preotul Eugen Tănăsescu atrage atenția asupra faptului că și salariile preoților sunt mici, nu doar ale profesorilor.

„Când vorbiți de salariile profesorilor, nu uitați că sunt aceleași și la preoți. Nu-s "uriașe", cum spun unii”, a scris preotul Eugen Tănăsescu.

Un preot cu studii superioare de gradul I primește salariu minim brut de 4.000 de lei, în timp ce un preot de gradul II 3.900 de lei. De cealaltă parte, un preot definitiv are un salariu de 3.850 de lei, în timp ce un debutant câștigă 3.700 de lei lunar. 

Suma poate să crească, în funcţie de vechimea acumulată, şi poate să ajungă la zeci de mii de lei pe lună pentru cei care ocupă funcţii de conducere în cadrul Bisericii Ortodoxe Română.

Cea mai mare funcție din cadrul Bisericii Ortodoxe Române e deținută de Patriarhul Daniel. Acesta are, de la 1 ianuarie 2023, un salariu lunar de 25.000 de lei.

Condiţiile de ocupare a gradelor profesionale se stabilesc prin hotărâre a Guvernului. Secretariatul de Stat pentru Culte este autorizat să certifice asimilarea funcţiilor de la alte culte cu cea de preot. Salariile preoţilor din România sunt plătite din bani obţinuţi de la bugetul de stat. În 2023, prin proiectul de buget aprobat, reprezentanţii cultelor religioase prin 817,3 milioane de lei pentru achitarea salariilor. 

VEZI ȘI: Începe greva profesorilor

Propunerile care ne-au fost avansate sunt nesatisfăcătoare şi nu avem niciun motiv în momentul de faţă să renunţăm la această formă extremă de protest, respectiv greva generală, a declarat, miercuri, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret", Marius Ovidiu Nistor, după întâlnirea cu reprezentanţii Guvernului.

„Ni s-au avansat nişte propuneri pe care noi le considerăm nesatisfăcătoare în momentul de faţă, respectiv aplicarea în integralitate a Anexei opt pentru toţi cei care sunt prinşi pe anexa în cauză, Anexa opt pe Legea 153, şi posibilitatea prinderii în programul de guvernare a învăţământului ca prioritate naţională. Asta este ceea ce s-a lansat în urma discuţiei respective(...). Ce pot să vă transmit foarte clar: greva care a fost anunţată va începe luni, 22 mai, în toate unităţile de învăţământ preuniversitar. Nu avem niciun motiv în momentul de faţă pentru a renunţa la această formă extremă de protest. Nu ne-am dorit-o", a spus Nistor.

El a subliniat că „era obligaţia" Guvernului să vină cu soluţii mult mai rapide şi că apare o problemă de credibilitate a celor care au putere de decizie.

„Era obligaţia Guvernului şi a celor care au putere de decizie, cunoscând problemele noastre, să vină cu soluţii mult mai rapide. Şi, aşa cum le-am transmis şi domnului prim-ministru şi domnului Ciolacu (preşedintele PSD, Marcel Ciolacu n.r), apare o mare problemă, cea legată de credibilitate, credibilitatea celor care au putere de decizie, pentru că majoritatea colegilor noştri vor să vadă lucruri concrete şi nu doar declaraţii, chiar dacă sunt făcute în şedinţe de Guvern sau în altă parte", a punctat Nistor.

Cadrele didactice din învăţământul preuniversitar au intrat, miercuri, în grevă de avertisment, în intervalul orar 11:00 - 13:00, timp în care cursurile nu au avut loc.

Organizaţiile sindicale anunţaseră marţi că vor declanşa greva generală, începând din data de 22 mai 2023, decizia fiind luată ca urmare a rezultatelor unui Referendum privind declanşarea grevei generale în Învăţământ, efectuat în interiorul acestor organizaţii sindicale, precum şi implicaţiile acestei acţiuni pentru procesul educaţional.

VEZI ȘI: Românii au talent și greva profesorilor. Ariana Dudună, eleva care ar merita 120.000 de euro, după ce a zis despre sistemul educațional - https://www.dcnews.ro/romanii-au-talent-si-greva-profesorilor-ariana-duduna-eleva-care-ar-merita-120-000-de-euro-dupa-ce-a-zis-despre-sistemul-educational_916678.html



Revendicările sindicaliştilor din Educaţie vizează: majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic; instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic.

De asemenea, sindicaliştii solicită acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ; acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.); creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii; renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.

Sindicatele din Educaţie au demarat protestele încă din luna aprilie a acestui an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel