Eugen Nazare, senator PNL: Este o greşeală să creşti taxele şi impozitele în perioade de criză
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Pixabay, de Geralt
Foto: Pixabay, de Geralt
Senatorul PNL Eugen Ţapu-Nazare susține că este o greşeală să creşti taxele şi impozitele în perioade de criză.

Senatorul liberalul Eugen Ţapu-Nazare, preşedintele Comisiei de antreprenoriat şi turism din Senat, susține că atât timp cât PNL se va afla la guvernare, nu va fi introdusă nicio taxă suplimentară calculată pe cifra de afaceri, după schema anunţată de către PSD, transmite Agerpres.

"Este o greşeală să creşti taxele şi impozitele în perioade de criză. Dacă nu se pot micşora, acestea trebuie îngheţate, nicidecum mărite, pentru că efectele majorării se răsfrâng în mod negativ asupra economiei şi afectează fiecare român", a declarat senatorul PNL Neamţ.

Totodată, Eugen Ţapu-Nazare a mai susținut că PNL va rămâne în continuare un partener fidel al mediului de afaceri şi că susţine în continuare cota unică. Parlamentarul liberal a subliniat că renunţarea la cota unică, aşa cum doreşte PSD, ar pune în pericol investiţiile străine din România, atrase de predictibilitatea şi facilităţile fiscale din ţările vecine.

Eugen Nazare: O nouă taxă ar fi o povară fiscală care va speria investitorii



"O nouă taxă ar fi o povară fiscală care va speria investitorii, iar interesul unui partid responsabil, aşa cum este PNL, este atragerea investitorilor, nicidecum descurajarea acestora. De altfel, orice taxă aplicată companiilor duce la creşterea preţurilor produselor şi serviciilor, care se adaugă tăierilor salariale şi concedierilor pentru că firmele ar fi sufocate de poveri fiscale. Încercări similare în guvernările anterioare nu au făcut altceva decât să creeze panică în rândul oamenilor de afaceri, unii dintre ei renunţând la investiţii directe în România", a precizat senatorul Eugen Ţapu-Nazare.

Predictibilitatea pe termen mediu şi lung, un regim al taxelor şi impozitelor atractiv pentru investitori, precum şi investiţiile masive în economie, reprezintă, în opinia lui Eugen Ţapu-Nazare, singurele soluţii sustenabile mai ales în această perioadă de criză.

Ce se întâmplă cu banii din bănci și creditele

Directorul Direcţiei Stabilitate Financiară a Băncii Naţionale a României (BNR) afirmă că sectorul bancar românesc se află peste media europeană în ceea ce privește solvabilitatea şi lichiditatea. 

”Cred că sunt mai multe lucruri pe care noi la Banca Naţională le facem pentru a sprijini antreprenorii. În primul rând, ne asigurăm că băncile au suficientă lichiditate şi suficient capital pentru ca activitatea de creditare să continue în condiţii normale, iar, uitându-ne la indicatorii standard în monitorizarea acestui obiectiv, atât pe solvabilitate cât şi pe lichiditate, sectorul bancar românesc are valori semnificativ peste media europeană. Uitându-ne la cât creditează băncile din România, sunt multe nuanţe. În primul rând aş începe cu elementele structurale, când avem cel mai scăzut nivel de intermediere financiară din Europa în România. Prin urmare, creditarea către companii şi creditarea către populaţie, ca raportare în PIB, e cea mai mică. Şi te întrebi care ar fi motivele şi ce soluţii pot fi... Când era legea care spunea că măcar 200 de lei să ai capital au fost foarte mulţi ani în care aproape jumătate din firmele din România, deci avem aproape 700.000, 350.000 de companii din România erau cu capitaluri negative. Nu ai cum să finanţezi o entitate care ea însăşi nu e dispusă se se ajute, nu ai cum să soliciţi unui terţ, în cazul acesta unei bănci, care 90% nu sunt banii ei, sunt banii deponenţilor, să îşi pună ea pielea la bătaie", a spus Florian Neagu, la conferinţa "Indiciile macroeconomice ale insolvenţei sistemice. Realităţi şi soluţii pentru redresare", organizată la Camera de Comerţ şi Industrie a României. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel